6. 11. 2023, 08:58 | Vir: STA

Izjemni Luka Dončić znova blestel, do trojnega dvojčka mu je zmanjkala le ena podaja (VIDEO)

Profimedia

Košarkarsko moštvo Dallas Mavericks je zabeležilo peto zmago v novi sezoni severnoameriške lige NBA. Na domačem parketu je s 124:118 strlo ekipo Charlotte Hornets.

Dallas je bil posebej razpoložen v drugem delu dvoboja, slovenski zvezdnik Luka Dončić pa je dvoboj končal s 23 točkami, 12 skoki in devetimi podajami. 

Dallas je obračun v dvorani American Airlines Center začel slabo, tudi Dončić je zgrešil prav vse mete in prvo četrtino končal brez točk. Ob polčasu so domači zaostajali za 12 točk, v drugem delu pa začeli topiti razliko.

Zadnjo četrtino so tako začeli le še s točko zaostanka in se potem tudi na krilih slovenskega asa prebudili ter zabeležili peto zmago na šestih tekmah.

Celotno lansko sezono le eno enkrat brez točk

Dončiću je do novega trojnega dvojčka zmanjkala ena podaja. Iz igre je metal 8/19, od tega je zadel le eno trojko iz devetih poskusov. Bolj natančen je bil s črte prostih metov (6/7), v zadnji četrtini pa dosegel 10 od skupno 23 točk.

Za Teksašane je 18 točk in 10 podaj dosegel Kyrie Irving, 18 točk je dodal tudi Grant Williams, 16 pa Tim Hardaway. S 15 točkami in 14 skoki se je izkazal tudi novinec Dereck Lively.

Dončić je celotno lansko sezono le enkrat ostal brez točk v prvih četrtinah. Je pa po slabem začetku, ko je metal 0/4 iz igre, zadel osem od naslednjih 15 metov ter poleg Irvinga dobro razigraval moštvo.

"Ko imaš na igrišču številko 77 in 11 (Dončić in Irving, op. STA) je vse precej enostavno. Naša podajalca sta bila izjemna, naši sprejemalci pa so to izkoristili," je po dvoboju v analogiji ameriškega nogometa razlagal trener Dallasa Jason Kidd.

V zadnji četrtini so na sceno stopili tudi mladci, ki jih je Kidd večkrat to sezono pohvalil za hitrejšo igro na parketu. "O tem smo govorili pred tekmo in mislim, da so to sporočilo slišali. Veliko metov smo zgrešili, to se dogaja, zmaga, grda, kot je, pa je še vseeno zmaga," je dodal za spletno stran Mavericks.

Pri Charlottu je predvsem v zadnji četrtini edini stik z bolj učinkovitim napadom Dallasa držal LaMelo Ball. Dosegel je kar 22 od skupno 30 točk, v statistiko pa vpisal še 10 skokov in 13 asistenc (od tega 11 v prvem polčasu) za trojni dvojček. Gordon Hayward in PJ Washington sta dosegla po 20 točk.

Zaostaja le za prvaki

Dallas naslednji obračun čaka že v noči na torek, ko bo gostoval pri Orlando Magic, ki je pri vrhu vzhodne konference s štirimi zmagami po šestih tekmah.

Dončić je s svojim moštvom z razmerjem 5-1 drugi na zahodu, zaostaja le za prvaki Denver Nuggets (6-1). Ti so tudi edini to sezono premagali teksaško ekipo.

Na preostalih tekmah so Phoenix Suns (3-4) na krilih Kevina Duranta in njegovih 41 točk s 120:106 premagali Detroit Pistons (2-5). Pri soncih v kadru ni bilo načetih Devina Bookerja in Bradleyja Beala.

Po velikem preobratu v drugem polčasu so Toronto Raptors (3-4) po podaljšku s 123:116 ugnali San Antonio Spurs (3-3). Scottie Barnes je za Toronto dosegel 30 točk in 11 skokov. Čudežni deček košarke Victor Wembanyama pa 20 točk za San Antonio.

Cleveland Cavaliers (3-4) so bili s 115:104 boljši od Golden State Warriors (5-2). Donovan Mitchell je dosegel 31 točk za konjenike, Steph Curry pa za bojevnike tri manj.

Na edini preostali tekmi so Memphih Grizzlies zabeležili prvo zmago po šestih porazih za uvod sezone. S 112:100 so bili tudi po zaslugi 30 točk Desmonda Bana boljši od Portland Trail Blazers (3-4).

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol