Amanda Buhinjak | 29. 6. 2022, 10:00

Otroška fotografija Luke Dončića: "Bil je tako majhen, da je komaj dvignil žogo."

Profimedia

Ste vedeli, da je Luka svojo košarkarsko zgodbo začel kot brisalec tal v športnih dvoranah? Njegov hitri vzpon med zvezde se je začel pisati že v zibelki. O tem in še o marsičem drugem smo se pogovarjali z urednikom spletnega Sportkluba.

Oče Luke Dončića je nekdanji slavni košarkar Saša Dončić. "Luko smo vedno gledali kot mulca, ki je med polčasom tekme preskočil ograjo in metal na koš. Vsi smo vedeli, da je to Luka, sin od Saše Dončića," pojasnjuje Martin Pavčnik, športni novinar in urednik Sportkluba.

Njegov oče je bil izjemno nadarjen športnik 

Saša je igral za ljubljanski Slovan, se boril za Zlatorog Laško, kasneje nadaljeval v Krki in pri Olimpiji. V tujini je igral le kratek čas, a ni bil tako zelo uspešen, pa čeprav je bil izjemno nadarjen.

"Oče je bil na slovenski klubski sceni eden boljših košarkarjev, bil je izjemno ljudski človek. Luka je do njega zmeraj pritekel na igrišče in se želel z njim fotografirati," potrjuje Pavčnik in dodaja, da je bil Luka zmeraj ob njem. 

Luka Dončić je že od nekdaj bil medijsko izpostavljen.

Luka Dončić je že od nekdaj bil medijsko izpostavljen.

Eurohoops

"Vsa Ljubljana ga je poznala kot fantiča, ki se je podil po parketu."

"Ko je bila Olimpija državni prvak, je Luka pritekel k svojemu očku in se skupaj z njim slikal na igrišču," ljubezen od malih nog opisuje Pavčnik in zaupa, da je med drugim tudi brisal parket na evropskih prvenstvih: "To je praksa še danes, da mlajši igralci brišejo parket. In to je počel tudi Luka."

Majhen Luka Dončić.

Majhen Luka Dončić.

Luka Dončić/spletna stran

"Tako majhen je bil, da je komaj dvignil žogo, ampak vsi so že takrat navijali zanj," dodaja Pavčnik. 

Kdaj je narasla Dončićmanija? 

"Luka Dončić je bil izjemno nadarjen. Pri 13 letih je šel v Španijo. Ni bil na slovenskem radarju, ampak vsi smo vedeli, da obstaja in da je blazno nadarjen. Potem se je hitro prebil v člansko ekipo Reala," se njegovih začetkov spominja Pavčnik. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Luka Doncic (@lukadoncic)

"Pomp je nastal ravno zaradi njegove mladosti in vihravosti leta 2017 na evropskem prvenstvu. Od tam dalje je šlo vse samo še navzgor. Bil je najkoristnejši igralec evrolige, potem je bil v rednem izboru lige NBA in tam zasijal kot zvezda."

Vedno je našel način, kako se vrniti v Slovenijo in igrati pred in med vsemi tistimi, ob katerih je odraščal: "Mogoče bi celo kdo pričakoval, da mu ne bo tako mar za slovensko reprezentanco. Mnogo let tudi ni mogel igrati, ampak je potem vseeno lani prišel in igral na kvalifikacijah za olimpijske igre in Slovenijo do njih tudi popeljal," še poudarja Pavčnik.  

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Luka Doncic (@lukadoncic)

"Luko Dončića lahko danes primerjamo le z najboljšimi na svetu. Z vsemi, ki so svoje ekipe pripeljali do prvaka lige NBA," še dodaja Pavčnik. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Luka Doncic (@lukadoncic)

Niste dobili vstopnic za košarkarsko tekmo leta, ko se bodo Slovenci pomerili s Hrvati? To je najbolj vroča lokacija za ogled tekme!

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.