28. 12. 2022, 10:13 | Vir: STA

Luka Dončić si po zgodovinski predstavi želi le eno stvar

Profimedia

Slovenski as je povedal, da je po tekmi zelo utrujen. Zaželel pa si je nekaj, kar je nasmejalo novinarja. 

Luka Dončić je kot prvi igralec v zgodovini severnoameriške lige NBA dosegel trojni dvojček s 60 točkami in najmanj 20 skoki. Ob tem je imel še odločilno vlogo pri izjemnem preobratu in zmagi njegovih Dallas Mavericks proti New York Knicks po podaljšku s 126:121. Presegel je še številne druge tako osebne kot ekipne mejnike.

Dončić je ob košu za izenačenje na 115:115 v rednem delu mislil, da je Dallas dvoboj dobil. "Vsi so me o tem spraševali v garderobi, mislil sem, da smo zmagali. Zato sem tudi tako proslavljal z občinstvom. Prepričan sem bil, da smo tekmo dobili, potem pa sem na semaforju videl izenačen izid. Dejal sem si le 'uf'."

Slovenski as je nato v podaljšku strl ekipo New Yorka in s 60 doseženimi točkami presegel Nemca Dirka Nowitzkega, ki je s 53 točkami v rokah držal rekord Mavericks. Ob tem je postal šele drugi košarkar s trojnim dvojčkom ob 60 doseženih točkah ter sploh prvi, ki je ob tem v statistiko vpisal najmanj 20 skokov.

Le dvema košarkarjema je pred Dončićem v vsej zgodovini uspelo preseči mejo 50 točk in 20 skokov ob trojnem dvojčku. To sta bila po podatkih statističnega oddelka ESPN v šestdesetih letih prejšnjega stoletja le Wilt Chamberlain dvakrat in Elgin Baylor.

Chamberlain je pred 59 leti dosegel 51 točk, 29 skokov in 11 podaj, leta 1968 pa 53 točk, 32 skokov in 14 podaj. Baylor je leta 1961 dosegel 52 točk, 25 skokov in 10 podaj. Dončić je ponoči dosegel 60 točk, 21 skokov in 10 podaj.

Po tekmi potrebuje pivo

"Izjemno je, ko te primerjajo s takšnimi velikani. Na to sem ponosen. Še nikoli v karieri nisem dosegel 60 točk," je še dodal slovenski as, ki so ga soigralci po prihodu v garderobo ohladili z vodo.

Hkrati je 23-letnik šele sedmi igralec v vsej zgodovini s 50 točkami in trojnim dvojčkom ter daleč najmlajši s 23 leti in 302 dnevoma. Chamberlain je bil kot doslej najmlajši leta 1963 star 26 let in 176 dni, dodaja ESPN.

Z 21 skoki je Dončić postavil osebni rekord v tej prvini, z 21 zadetimi meti iz igre pa je izenačil rekord ekipe iz Dallasa. Svoj osebni točkovni rekord je med drugim popravil za devet točk, potem ko je v prejšnji sezoni dosegel 51 točk proti Los Angeles Clippers. Tretjič v karieri je presegel mejo 50 točk, to mu je uspelo tudi proti Houstonu pred štirimi dnevi.

"Tako zelo sem utrujen, potrebujem pivo za okrepčilo," se je takoj po tekmi začuden nad statističnim presežkom pošalil slovenski as in opisal zaključek rednega dela. "Imel sem srečo, do konca je bilo le nekaj sekund in žogo sem bolj v upanju vrgel proti košu. Zaostajali smo tako rekoč za deset točk v zadnjih minutah, se vrnili in dosegli izjemno ekipno zmago."

Na tekmi je Dallas 33,9 sekunde do konca rednega dela zaostajal za devet točk. A so nato izenačili in dobili obračun. V eni najbolj razburljivih tekem v sezoni so kratkohlačniki večji del dvoboja vodili, zadnjo četrtino pa začeli s +10. Prednost gostov se je ves čas gibala okoli deset točk, tudi pol minute pred koncem je bilo na semaforju še vedno 112:103 v korist Knicks.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol