J. Z. | 13. 9. 2022, 07:00

Marko Milič razkril skrivnost uspeha motivacije Luke Dončića in pokazal fotografijo, ki je navdušila oboževalce

STA/Reddit/fotomontaža

Najboljši igralec slovenske košarkarske reprezentance vedno znova očara navijače, ki se kar ne morejo načuditi temu, kako nadarjen je 23-letnik. 

Nekdanji slovenski reprezentant Marko Milič, ki se bo Luki Dončiću pridružil v klubu Dallas Mavericks, je z Američani delil zanimive podrobnosti o Dončiću, ki ga pozna že od njegovih mladih let. Z njegovim očetom sta bila namreč soigralca, ki sta se skupaj veselila naslova državnega prvaka v letu 2008.

Fotografijo, ki je nastala ob tisti priložnosti, je Marko Milič delil z ameriškim spletnim portalom The Dallas Morning News. Na njej je tudi Luka Dončić, ki se veseli osvojenega pokala. Čeprav je bil premlad, da bi se na igrišču boril za zmago, pa je takrat devetletni Luka pogosto spremljal očeta na parketu, se spominja Milič. "Če postavite devetletnika pred razred 30 otrok, bo gotovo malo prestrašen. A ne Luka, zanj je to naravno," pravi o tem, kako je Luka poziral ob pokalu. 

Reddit/Maevericks

Milič, ki je bil prvi Slovenec, ki je zaigral v ligi NBA, se vrača v ZDA, kjer se bo pridružil ekipi Dallas Mavericks. V pogovoru za The Dallas Morning News se je 45-letnik spominjal dni, ko je bil Luka Dončić še otrok in kako se je razvil v enega najboljših košarkarjev na svetu. "Bolj kot pritiskate nanj, bolj se smeji," ga je pohvalil. 

Ni mogel verjeti, kako nadarjen je bil že kot otrok

Ko je spoznal Luko Dončića, sta ga presenetili dve stvari: da je pri res mladih letih zelo dobro igral košarko in da se nikoli ni nehal smejati. Ko je bil še otrok, je med polčasom in prekinitvami pogosto tekel na igrišče in košarkarje prosil, naj vadijo z njim. 

Čeprav je bil precej manjši od njih, pa so ga očetovi soigralci že pri 10 letih vabili, naj se z njimi pomeri v metanju trojk na koš. "Najprej smo se šalili, ampak kasneje je postajal vedno boljši in nas tudi premagal," je priznal Milič. 

Kljub temu je bil presenečen, ko je njegov oče Saša Dončić desetletnika pripeljal na košarkarski tabor, na katerem so bili preostali košarkarji starejši od 14 let. A Saša je vztrajal, da se "mora naučiti". In to mu je uspelo, ker je Luka že pri 13 letih podpisal profesionalno pogodbo s španskim klubom Real Madrid in se odpravil daleč stran od družine in prijateljev, v okolje, kjer ni poznal niti jezika

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Luka Doncic (@lukadoncic)

Milič, ki kot član strokovnega štaba z Luko Dončićem sodeluje tudi v slovenski reprezentanci, pravi, da je ugotovil, kako pravilno motivirati 23-letnega košarkarja. Včasih namreč ne upošteva takoj navodil in jih raje trmasto ignorira. "To je tako, kot da bi imel še enega otroka. Daješ mu nasvete, želiš, da zraste, a moraš mu dati prostor in svobodo, da se uči na svojih napakah," je dejal. 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.