J. B./STA | 28. 8. 2023, 08:44

Pripravite navijaške šale in hladno pijačo: Slovenija gre danes po drugo zmago, toda strokovnjaki opozarjajo, da ...

Profimedia

Luka Dončić in ostali slovenski reprezentanti bodo danes odigrali svojo drugo tekmo na svetovnem prvenstvu. 

Košarkarji Slovenije bodo danes ob 13.30 drugič stopili na parket 19. svetovnega prvenstva na Okinavi. Z Gruzijo se bodo merili za prvo mesto v skupini F.

Profimedia

Čeprav je Slovenija na papirju favorit, se slovenski košarkarji zavedajo, da jih čaka bistveno težja naloga kot v uvodnem krogu proti Venezueli. Gruzija ima namreč niz visokih in fizično močnih košarkarjev, ki bodo skušali izkoristiti pomanjkljivosti Slovenije oziroma odsotnosti Vlatka Čančarja in Eda Murića pod obročema.

V obrambi bo treba boljše

Slovenski strokovni štab opozarja predvsem na Tornikeja Šengelio, ki se je pred leti preizkusil v ligi NBA, v zadnjih sezonah pa je član najboljših evropskih klubov.

Leta 2018 je bil izbran tudi v začetno peterko evrolige. Ob njem ima Gruzija še dva igralca iz lige NBA, Aleksandra Mamukelašvilija (San Antonio Spurs) in Gogo Bitadzeja (Orlando Magic).

Glede na to, da je Gruzija napadalno usmerjena ekipa, bo morala Slovenija po mnenju strokovnjakov prikazati precej boljšo obrambo kot na prvi tekmi oziroma med pripravami na prvenstvo. Prav igra v obrambi je trenutno njena šibka točka.

Veliki adut Slovenije bo kakopak vnovič Luka Dončić, trenutno prvi strelec SP. Na uvodni tekmi je dosegel 37 točk, Mike Tobey pa je najbolj natančen igralec po prvem krogu; 21 točk je dosegel brez zgrešenega meta.

Proti Venezueli je bil razpoložen še Klemen Prepelič z 18 točkami, četrti strelec Slovenije pa je bil Aleksej Nikolić (8 točk).

Profimedia

V skupini F bo ob 10. uri tekma Zelenortski otoki - Venezuela, preostali dvoboji pa so Kitajska - Južni Sudan, Portoriko - Srbija, Nova Zelandija - Jordanija, Grčija - ZDA, Slonokoščena obala - Iran ter Brazilija - Španija.