19. 4. 2022, 21:49

Priznanje slavnega košarkarja: ni mi bilo mar, kaj si kdo misli

Profimedia

Njegovo sporočilo je prišlo v času, ko se je javnost premikala proti sprejemanju. 

William D. Parham, direktor za duševno zdravje in dobro počutje Nacionalnega združenja košarkarjev, rad omeni, da je igralec na logotipu NBA lige – Jerry West – v biografiji razkril, kako je moral vztrajati skozi lastne mladostne travme in bedo. Metta Sandiford-Artest se je zahvalil psihiatru med intervjujem ob odhodu, potem ko je zadel kritično trojko pri zmagi Los Angeles Lakers v 7. tekmi finala lige NBA leta 2010. V nekaj letih je tudi nekdanji igralec lige NBA Royce White postal javni zagovornik lige za reformo politike duševnega zdravja, saj se je sam spopadal z anksiozno motnjo in strahom pred letenjem.

Košarkar Chicaga Demar DeRozan je zaradi nasilja tolp izgubil družinske člane in prijatelje. Okolje je tako DeRozana potisnilo globlje v košarko, dlje od njegove realnosti. Našel je slavo in bogastvo, izpolnil obljubo, ki jo je dal svoji družini, da jih bo spravil iz težkih okoliščin. A ko je postal starejši, je DeRozan odkril, da njegove težave niso izginile. Ker se jim je izogibal so se le kopičile. Potreboval je pomoč. S tvitom, v katerem je citiral besedilo raperja Kevina Gatesa, je DeRozan priznal: "Ta depresija izzove najboljše v meni ..."

"To je bila samo raven samozavesti in ni bilo mar, kaj si kdo misli," je dejal DeRozan. "Ne na zlonamerni način, ampak bolj, tudi jaz grem skozi stvari in to me spravlja ob pamet. To je bil zame samo resničen, zelo čustven trenutek."

Duševno zdravje igralcev v ospredje

Toda v njegovem razkritju je bilo nekaj, kar je odmevalo in povzročilo odziv igralcev znotraj lige, pisarn lige NBA in sindikata igralcev, ki je vprašanje duševnega zdravja postavilo iz ozadja v ospredje. Njegovo sporočilo je prišlo v času, ko se je jasnost odprto premikala proti sprejemanju. 

"Če lahko igrajo na tako visokem nivoju, pri čemer nosijo na sebi to vrsto čustvene prtljage, si ne morem niti začeti predstavljali, kako bi igrali, če bi imeli varen prostor, kjer bi deliti svoje zgodbe," je dejal Parham. "To lahko eksponentno poveča individualni talent in kemijo na ekipnih tekmovanjih. Vsi zmagajo, če vlagate v zdravje in dobro počutje športnikov. Naša mantra je duševno zdravje je duševno bogastvo," je zaključil direktor za duševno zdravje in dobro počutje Nacionalnega združenja košarkarjev. 

 

 

 

 

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord