30. 6. 2022, 06:30

Sta Dragić in Dončić bolj znana kot kraljica Elizabeta?

FIBA

Mnogokrat slišimo, da sta slovenska košarkarska asa brez konkurence, kar dokazujeta tako s svojo igro kot z iskrenim odnosom znotraj ekipe. V iskrenem pogovoru z urednikom spletnega Sportkluba Martinom Pavčnikom smo se pogovarjali o tem, ali te trditve tudi zares držijo.

Luka Dončić in Goran Dragić sta iz vidika organizacije igre in energije, ki jo vpeljujeta na košarkaški parket, mnogo stvari spremenila in se z njimi vpisala v zgodovino. V pogovoru z urednikom spletnega Sportkluba Martinom Pavčnikom smo ugotavljali, ali sploh obstaja kdo, ki bi ju lahko z njima primerjali.

Mesto kapetana bo za zmeraj pripadalo Dragiću 

Na nedeljski tekmi proti Italiji vTrstu je tako kot leta 2017 Dragić prevzel kapetansko vlogo. Trak bo nosil tudi na tekmi proti Hrvaški.

"Kapetan ni vedno najboljši igralec," pojasnjuje Pavčnik in dodaja, da ni jasnega pravila o tem, kdo prevzame to vlogo, a vendar obstaja nenapisano pravilo o vlogi: "Nenapisano pravilo je, da je kapitan tisti, ki je starejši od drugih. Absolutno je z evropskim prvenstvom, ko je bil Dragić vodja vseh vodij, to tudi dokazal. Zato mu bodo vedno dali kapetanski trak." 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Luka Doncic (@lukadoncic)

"Na evropskem prvenstvu leta 2017 je Dragić na novo definiral, kaj pomeni biti kapetan. Bil je tako povezovalen, združeval je ekipo, imel je vidno pozitiven vpliv na vse druge. Vedno pravim, da je on častni kapetan."

Tudi v slačilnici in izven nje je veliko energije posvetil temu, da motivira soigralce. Pavčnik nam je tudi zaupal, da so mu soigralci že povedali, da se je bil z njimi pripravljen usesti tudi na kavo in se pogovoriti o njihovih težavah. "Po eni strani je podaljšana roka selektorja," dodaja. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Goran Dragic (@the_1_dragon)

Sta Dragić in Dončić bolj znana kot kraljica Elizabeta? 

Urednik se zasmeje in pojasni, da misli, da ne, saj je ona vendarle v javnosti dlje časa. "Šport žal še zmeraj ne doseže dovolj ljudi," pojasnjuje in dodaja, da "je Luka Dončić kljub temu eden najbolj prepoznavnih Slovencev na vsem svetu, ne glede na to, da imamo izjemno uspešne kolesarje in odlične nogometaše ter rokometaše." 

Luko Dončića lahko primerjamo le z najboljšimi v zgodovini 

Pavčnik pojasnjuje, da je zelo težko govoriti o primerjavah, saj je Luka kot izjemno mlad košarkar stopil na pogumno pot v Španijo in pri svojih 23 letih dosegel ogromno. A vendarle pojasnjuje, da bi lahko na njegovem nivoju našli tudi Nikolo Jokića, srbskega košarkarja. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Nikola Jokic | 🃏 (@jokicnikolaofficial)

Njuna igra je zapisana v zgodovino

"V slovenskih okvirih absolutno nimata primerjave, ker je recimo Dončić toliko nad vsemi. Tudi Goran Dragić je bil MVP evropskega prvenstva, se pravi najboljši, najkoristnejši igralec pa je bil tudi v Ameriki uspešen. A nikoli tako uspešen," pojasnjuje Pavčnik. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Goran Dragic (@the_1_dragon)

"Če je bilo Luki malo bolj dano, ima bolj razvite košarkaške instinkte, je zgodba Dragića morda malo bolj pestra." 

"Dragić je bil v ekipi, ki je igrala v finalu lige NBA, v prvi peterki lige NBA, nastopil je tudi na tekmi zvezd. A nikoli ni bil igralec najoljših 5 v ligi NBA, nikoli ni bil tako visoko, kot je to lahko Dončić," primerjavo med najboljšima slovenskima košarkarjema vzpostavi urednik spletnega Sportkluba. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Luka Doncic (@lukadoncic)

"Do zdaj v Sloveniji še ni bilo košarkarja, ki bi v globalno tako odmevnem športu bil tako dober kot Dončić." 

A ni ga čez Dragića in Dončića 

Vendarle slovenska asa nimata prave primerjave. Kar lahko vidi vsak še tako velik laik in "neoboževalec" košarke, je to, da sta se zmeraj pripravljena vrniti na slovenski parket in ljudem dokazati, da jih spoštujeta prav toliko, kot oni spoštujejo njiju. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Goran Dragic (@the_1_dragon)

"Skupaj z generalnim sekretarjem je Dragić leta 2017 šel v Madrid in ga prepričal, da je lahko zaigral za Slovenijo," in ko se je pridružil tudi Luka, sta bila skupaj zares dobra ekipa in nepremagljivi dvojec. S tem namenom je Dragić prevzel vlogo mentorja in mu ponudil varnost in hkrati svobodo, da igra svojo, mnogokrat lisičjo igro. 

Niste dobili vstopnic za košarkarsko tekmo leta, ko se bodo Slovenci pomerili s Hrvati? To je najbolj vroča lokacija za ogled tekme!

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.