16. 5. 2022, 08:31

Sedma tekma: pritisk, ki ga ima Dončić rad

Profimedia

Luka se je prelevil v eno najbolj zanesljivih stav v košarki.

Končnica je najbolj razburljiva, intenzivna igra, kjer visoki vložki izvabijo najboljše iz obeh ekip. Ne gre vedno tako, a le redkokdaj se ekipa razpade tako temeljito, kot se je to zgodilo ekipi Phoenix Suns. Že do polčasa so navijači domače ekipe sedeli poklapani na svojih sedežih.

Phoenixova katastrofa je bila v teku

Suns so v 7. tekmi polfinalne serije zahodne konference doma v Phoenixu izgubili proti 4. nosilcem Dallas Mavericks, ki je v drugem polčasu vodil za 46 točk in na tekmi nikoli ni zaostal. 

Sunsi so prevladovali v redni sezoni in postavili franšizni rekord po zmagah z enim samim ciljem: vrnitev v NBA. finale že drugo leto zapored in tokrat osvojiti prvenstvo.

Zdaj ne bodo imeli niti priložnosti poskusiti. "Nocoj smo v bistvu odigrali najslabšo tekmo sezone. Ta skupina ima veliko značaja in integritete. Vem, kako močno so si to želeli," je dejal trener Phoenixa Monty Williams, ki je prejel nagrado za trenerja leta v ligi NBA. 

Že na začetku je bila njihova pot težja od pričakovane

"Všeč so mi te tekme. To je pritisk," je dejal Dončić. "Vsi so imeli Phoenix kot favorita za zmago." Mavericks so v Phoenixu dosegli prvo zmago v Suns’ Footprint Centru po novembru 2019 in prvo zmago v 7. tekmi v gosteh.

Dallas je izbrisal zaostanek z 0:2 in tako prvič po letu 2005 začel serijo končnice in šele drugič v zgodovini franšize. Če odvzamemo zgodovino, je Dončićev nastop v 7. tekmi izgledal precej tipično za Dončića - neverjetno.

"Luka, dame in gospodje," je na Twitterju zapisal naš nekdanji kapetan in Lukov mentor Goran Dragić

Sunsi imajo največ zmag in nastopov v finalih od vseh NBA ekip, ki niso osvojile naslova prvaka.

Sunsi so na prejšnjih treh tekmah v Phoenixu premagali Maverickse za povprečno 19 točk na tekmo. Tokrat jim ni nič pomagalo, da so bili doma, saj niso imeli možnosti za zmago.

Dallas je ob polčasu vodil za 30 točk, a dvoboj ni bil končan

"Tudi ob polčasu smo se pogovarjali o tem, kaj so nam nazadnje naredili tukaj," je dejal trener Dallasa Jason Kidd.

Dončić in Dinwiddie sta obenem postala osma soigralca, ki sta na sedmi tekmi dosegla vsaj po 30 točk, ter prva po letu 2002 in Kobeju Bryantu in Shaquillu O'Nealu v dresu Los Angeles Lakers. Dallas je obenem postavil še en rekord, in sicer z najvišjo prednost po polčasu sedme tekme končnice. Le štirikrat pa je na 144 sedmih tekmah v ligi NBA ekipa na koncu slavila z višjo prednostjo kot Dallasovih +33.

"Iskreno sem presrečen. Ta nasmešek bo težko zbrisati z mojega obraza. Zaslužili smo si zmago, le na nekaj tekmah nismo bili pravi. Ves čas smo verjeli, vsi v garderobi smo verjeli," je na tiskovni konferenci po tekmi dejal Dončić. 

"Ko igramo tako dobro obrambo, nas je težko premagati. Po prvih dveh tekmah v Phoenixu smo popravili igro v obrambi in to je bil ključ do končnega uspeha," je še zaključil naš čudežni košarkar.

Center Phoenixa Deandre Ayton, ki so ga Sunsi izbrali kot prvega na naboru 2018, ko je bil Dončić na voljo, je igral le 17 minut 27 sekund in dosegel le 5 točk. 

"Od samega začetka so nam izprašili riti. Kot ekipa moramo sprejeti to boleče dejstvo in iz tega potegniti kar največ motivacije za poletje," pa je bil komentar Devina Bookerja po koncu obračuna.

Novo na Metroplay: Kako se dobro ločiti? | N1 podkast s Suzano Lovec