5. 7. 2022, 15:05

Slavna ameriška košarkarica, ki je zaprta v Rusiji, Bidnu poslala ganljivo pismo

Profimedia

Zvezdnica lige WNBA je obupana. Boji se, da bo v Rusiji ostala za vedno, zato se je po pomoč obrnila na ameriškega predsednika.

Ameriška košarkarska zvezdnica Brittney Griner, ki je že več mesecev priprta v Rusiji, je ob 4. juliju, ko v ZDA praznujejo dan neodvisnosti, ameriškemu predsedniku Joeju Bidnu napisala ganljivo pismo, v katerem ga prosi naj ne pozabi nanjo in na druge ameriške pripornike.

Profimedia

Strah jo je, da bo v Rusiji ostala za vedno

Poročali smo že o primeru znane ameriške košarkarice lige WNBA Brittney Griner, nosilke dveh zlatih olimpijskih kolajn, ki je že od februarja v ruskem priporu zaradi obtožb o posedovanju prepovedanih drog. Ruske oblasti so takrat pri njej našle vstavke za elektronsko cigareto z vsebnostjo konopljinega olja. Grinerjeva, sicer članica ekipe Phoenix Mercury, se je tokat preko svojih tiskovnih predstavnikov v javnosti oglasila s pretresljivim pismom ameriškemu predsedniku. 

"Ko sedim v ruskem zaporu, sama s svojimi mislimi in brez zaščite žene, družine, prijateljev, olimpijskega dresa ali kakršnihkoli dosežkov, me je strah, da bom tu za vedno," je v pismu dejala slavna košarkarica. Kot pravi, se zaveda, da ima Biden veliko drugih težav, a ga prosi, naj ne pozabi nanjo in na druge ameriške pripornike.  

Profimedia

"Prosim, storite vse, kar je v vaši moči, da nas pripeljete domov", je v ganljivem nagovoru ameriškemu predsedniku dejala slavna košarkarica.

Verjame v predsednika Bidna, zato je tudi glasovala zanj

Še posebej ji je bilo težko, ker dneva neodvisnosti ni mogla preživeti s svojo družino. "Boli me, ko pomislim, kako običajno praznujem ta dan, saj mi letos svoboda pomeni nekaj povsem drugega," je zapisala. V pismu ni pozabila dodati niti, da je svoj glas na zadnjih ameriških predsedniških volitvah dala Bidnu: 

Profimedia

"Prvič sem glasovala leta 2020 in glasovala sem za vas. Verjamem v vas. Še vedno imam toliko dobrega početi s svojo svobodo, ki mi jo lahko pomagate povrniti. Pogrešam ženo! Pogrešam družino! Pogrešam soigralke! Ubija me, ko vem, da trenutno tako zelo trpijo. Hvaležna sem za vse, kar lahko storite v tem trenutku, da me vrnete domov," so bile Gringerine ganljive besede.

Ni še znano, ali je predsednik pismo prebral. Tiskovna predstavnica Bele hiše je sicer posredovala izjavo tiskovne predstavnice Sveta za nacionalno varnost Adrienne Watson. Ta je poudarila da se predsednik Biden zavzema za izpustitev ameriških državljanov. "Vseh, ki so talci ali so neupravičeno pridržani v tujini, vključno z Brittney Griner. Ameriška vlada si še naprej prizadeva z vsemi razpoložljivimi sredstvi, da bi jo pripeljala domov," so izjavo Awatsonove povzeli pri slovenskem portalu N1.