1. 9. 2023, 16:02 | Vir: STA

Slovenija je v četrtfinalu! Izjemna predstava naših košarkarjev, ki so povsem razbili Avstralijo! (VIDEO)

Profimedia

Slovenci ostajajo neporaženi na svetovnem prvenstvu. 

Košarkarji Slovenije so dosegli četrto zmago na svetovnem prvenstvu na Japonskem in so krog pred koncem drugega dela že uvrščeni v zaključni del oziroma četrtfinale v Manilo. Premagali so Avstralijo z 91:80 (28:18, 49:40, 66:62). Slovenija je po štirih tekmah ena od petih neporaženih ekip na 19. SP. Stoodstotne reprezentance so še ZDA, Kanada, Litva in Nemčija.

Hkrati so se slovenski košarkarji vsaj delno oddolžili Avstraliji za boleč poraz na tekmi za bronasto medaljo na olimpijskih igrah v Tokiu. V medsebojnih tekmah od leta 2010 je zdaj 5:3 za Slovenijo.

Profimedia

Slovenija je dobro odprla tekmo in v prvih desetih minutah Avstraliji nasula več točk v uvodni četrtini kot nobena druga reprezentanca do zdaj na SP (28:18). Mike Tobey jih je dosegel 11, Luka Dončić šest. Tudi v drugi četrtini je Slovenija blestela v obrambi in zadevala v napadu, četudi je Dončić moral na klop pri 34:20 zaradi treh osebnih napak. Četrto je nato dobil takoj na začetku drugega polčasa.

Dončić je bil prvi strelec Slovenije z 20 točkami (met 4:9, trojke 2:6, 7 skokov, 6 podaj), Tobey pa je bil igralec tekme (MVP) - 18 točk (met 8:10), 12 skokov, 5 podaj. Po deset točk sta dodala Klemen Prepelič (trojke 2:5) in Gregor Hrovat (met 5:11).

Sodniki so bili neusmiljeni do prvega zvezdnika prvenstva, Avstraliji pa so na drugi strani dovoljevali grobo igro in marsikateri korak preveč. Vseeno se tehtnica ni nagnila na njihovo stran. Avstralija, ki ima v svojih vrstah devet igralcev iz lige NBA, ni bila niti enkrat v vodstvu, najbližje pa je prišla na začetku zadnje četrtine - 66:64.

Čakajo jih Nemci

Slovenija bo v nedeljo ob 13.10 igrala še z Nemčijo, z zmago pa si lahko zagotovi prvo mesto v skupini K, ki se bo v četrtfinalu križala z najboljšima ekipama skupine, v kateri so na vrhu Kanada, Latvija in Španija. Hkrati bi se s prvim mestom vse do finala izognila prvim favoritom Američanom.

Tukaj je nekaj utrinkov s tekme z Avstralijo: 

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol