J. B./STA | 25. 8. 2023, 10:27

Velik razlog za optimizem: Slovenija ne bo izgubila uvodne tekme! Ne verjamete? Poglejte tole ...

FIBA

V soboto bo Slovenijo dokončno zajela košarkarska evforija. Luka Dončić in soigralci bodo začeli pohod proti večni slavi.

Košarkarji Slovenije bodo v soboto ob 13.30 začeli nastope na 19. svetovnem prvenstvu na Okinavi. Njihov prvi tekmec bo Venezuela, ki si šteje v čast, da se je uvrstila na turnir 32 najboljših ekip na svetu.

Za Slovenijo je to četrto svetovno prvenstvo po Japonski 2006, Turčiji 2010 in Španiji 2014. Doslej še ni izgubila uvodne tekme; v Saporu je začela s prepričljivo zmago proti Senegalu, v Istanbulu je visoko ugnala Tunizijo, na Kanarskih otokih pa je bila boljša od Avstralije za deset točk.

Za Slovenijo bo to 23. tekma na SP, kaj drugega kot 13. zmaga pa bi bila prava senzacija. Luka Dončić in preostali izbranci selektorja Aleksandra Sekulića spadajo med kandidate vsaj za četrtfinale, Venezuela pa je ponosna, da se je v hudi konkurenci vseameriških reprezentanc drugič zaporedoma prebila na SP.

Venezuela, s katero je Slovenija nazadnje igrala v kvalifikacijah za olimpijske igre 2021 v Kaunasu in jo premagala z 98:70, ima v svoji vrsti zgolj enega igralca, ki nastopa zunaj domovine, Michaela Carrero, člana španskega Estudiantesa.

FIBA

Je hkrati brez igralca, rojenega v tem stoletju, njen najvišji košarkar meri 204 centimetre (Windi Graterol), polovica ekipe pa je bila skupaj že leta 2015, ko je Venezuela dosegla največ uspeha v zgodovini z zlato medaljo na južnoameriškem prvenstvu.

Vsi so dobri strelci z razdalje

Nestor Colmenares, Windi Graterol, Heissler Guillent, Miguel Ruiz, Gregory Vargas in David Cubillan so bili tvorci zmage v finalu proti Argentini, ki je imela tedaj v svojih vrstah med drugimi Luisa Scolo, Facunda Campazza, Nicolasa Laprovitolo, Andresa Nocionija in Gabriela Decka.

Slovenija bo tako kot na preostalih dveh tekmah v skupini E - v ponedeljek ob 13.30 sledi Gruzija, v sredo, 30. avgusta, ob isti uri pa Zelenortski otoki - v vlogi nespornega favorita.

Pomočnik trenerja Luka Bassin opozarja, da Venezuela vendarle ni naivna ekipa in da njeni rezultati v pripravljalnem obdobju niso pravi pokazatelj. Izgubila je namreč vseh devet prijateljskih tekem, med drugimi proti Španiji, Franciji, Avstraliji, Braziliji in Argentini.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Košarkarska zveza Slovenije🏀🇸🇮 (@kzs_si)

"Venezuela je ena najbolj izkušenih reprezentanc na tem prvenstvu. Zanjo ni izgubljene žoge, hkrati pa so vsi igralci dobri strelci z razdalje. Je bolj kakovostna, kot kažejo zadnji rezultati. Gotovo je ne smemo podcenjevati, jasno pa je, da je naš cilj zgolj zmaga," je dejal Bassin

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol