J. B. | 14. 9. 2022, 09:47

Šokiral Dragića, zdaj ostro kaznovan: poleg suspenza še 10-milijonska kazen!

FIBA

Vodstvo košarkarske lige NBA ne pozna milosti. Prvi mož Phoenixa jih je močno dobil po prstih, o neprijetni izkušnji z njim spregovoril tudi slovenski zvezdnik.

V košarkarskem svetu odmeva afera, ki jo je zakuhal Robert Sarver, lastnik franšize Phoenix Suns. Vodstvo lige NBA je Sarverja zaradi kršenja pravilnika glede odnosov na delovnem mestu ostro kaznovalo: leto dni ne bo smel opravljati svojega dela, hkrati bo moral plačati tudi denarno kazen v višini kar 10 milijonov evrov! Prav tako se leto dni ne sme pojaviti na nobeni tekmi oziroma prireditvi pod okriljem lige NBA.

Sarver je bil kaznovan, ker mu je neodvisna odvetniška pisarna dokazala uporabo slabšalnih besed za temnopolte in neprimerno obnašanje do zaposlenih, v prvi vrsti do žensk.

Odvetniki so pregledali več kot 80.000 dokumentov, hkrati pa opravili pogovore s 320 osebami. Čeprav je bil deležen ostre kazni, jo je po mnenju številnih vendarle odnesel dobro. Izognil se je namreč usodi nekdanjega lastnika kluba Los Angeles Clippers Donalda Sterlinga, ki ga je vodstvo tekmovanja pred desetletjem celo dosmrtno izločila iz lige NBA.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by ABC15 Arizona ☀️ (@abc15arizona)

"Kot je navedeno v poročilu, je neodvisna preiskava ugotovila, da je Robert Sarver očitno kršil sprejemljive standarde na delovnem mestu, ki so zapisani v pravilih ekip in lige. Ravnanje je vključevalo uporabo rasno neprimernih izrazov, neenakopravne obravnave žensk, neprimernega jezika in vedenja v povezavi s spolnostjo ter grobo ravnanje z zaposlenimi, ki je občasno mejilo na ustrahovanje," je v sporočilu za javnost zapisalo vodstvo lige NBA.

Vesel, ker mu ni bilo treba izplačati bonusa

Za Phoenix je pred časom igral slovenski as Goran Dragić, ki je na lastni koži občutil, kakšne nenavadne prijeme uporablja Sarver. "Zelo sem bil poklapan in žalosten, ker v sezoni 2013/14 nisem sodeloval na all-star tekmi. Takrat sem imel v pogodbi celo bonus za izbor v višini enega milijona dolarjev. Prav spomnim se, ko sem prišel na trening, bil sem v fitnesu, ko sem izvedel, da me niso vpoklicali. Do mene je prišel lastnik Robert Sarver in mi je rekel: ‘Jaz sem pa vesel.’ Sem ga vprašal, zakaj, in je dejal: ‘Zato, ker mi ne bo treba izplačati bonusa’," je Sportklub citiral Dragićeve besede iz podkasta Dvokorak.

Dragić je dodal: "Kakšen lastnik si ne bi želel, da je njegov igralec izbran v all-star ekipo? Takrat sem rekel, da se ne vidim več v Phoenixu."

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.