26. 7. 2022, 12:30 | Vir: STA

Uganka: bo Gogi zaigral za reprezentanco na evropskem prvenstvu?

Profimedia

Tekmovanje za naslov stare celine se približuje, še vedno pa ne vemo, ali bo naš zlati kapetan nastopil ali ne. Kaj je dejal selektor na to temo?

V začetku septembra Slovenijo čaka prvi del EP, na katerem se bo v predtekmovalni skupini v Kölnu pomerila s Francijo, Litvo, Nemčijo, Madžarsko ter Bosno in Hercegovino.

Selektor Aleksander Sekulić bo imel tokrat dovolj časa, da do EP pripravi ekipo in uigra nekatere taktične različice ter da preizkusi prav vse igralce na reprezentančnem zboru, med katere se je vrnil tudi Klemen Prepelič.

Tik pred EP se nadaljujejo kvalifikacijske tekme za svetovno prvenstvo 2023, ki ga bodo skupaj gostili Filipini, Indonezija in Japonska.

Ekipo v pripravah čaka veliko dela, saj so reprezentanti nazadnje kazali veliko nihanje - blesteli v kvalifikacijah za SP proti Hrvaški, nato pa na gostovanju na Švedskem potrdili, da je padcev v igri preveč, če želijo na EP poseči res visoko.

"Vsi smo se spočili in napolnili baterije za naloge, ki nas čakajo. V pripravah pa moramo biti zelo učinkoviti, saj nas čakata evropsko prvenstvo in kvalifikacije za SP," je napovedal Sekulič in razkril, da bo v začetku priprav posebej pozoren na mlajše, "da vidimo, na katere lahko računamo".

In prav v tem elementu bo imela reprezentanca po oceni Sekulića v primerjavi z drugimi veliko prednost v dejstvu, da je jedro ekipe enako in torej "zgrajeno" že več let, kar omogoča lažje vključevanje drugih.

Bo Gogi zaigral še enkrat?

Selektor je vnovič odgovarjal na ponavljajoče se vprašanje o morebitni vrnitvi Gorana Dragića v reprezentanco za projekt EP. "Videli smo, kako je pomemben za to ekipo in naredili bomo vse, da pride." Odgovor na to vprašanje pa bo jasen v prihodnjih tednih, saj je Dragić že vnaprej napovedal, da bo začetek priprav zanesljivo izpustil. Med najboljšimi slovenskimi igralci manjka tudi Žan Mark Šiško, a Sekulić o vseh odsotnih pravi, da gre za osebne zadeve: "Jaz se ukvarjam s tistimi, ki so tukaj."

O končnem cilju pa Selektor razkriva: "Osnovna ideja je, da smo uspešni na vsaki tekmi. Za to pa mora vsak v ekipi in v štabu reprezentance poznati in opraviti svojo nalogo."

Tudi tokrat je bil dobro razpoložen vselej optimistični kapetan Edo Murić. "Spočili smo se in glave so pripravljene. Zdaj moramo pripraviti še telesa. Čaka nas trdo delo in upam, da bomo na koncu vsi veseli."

Murić pa je opozoril tudi, da bo v vsakem obračunu potrebna izredna zbranost. "Bili smo evropski prvaki, v kvalifikacijah nam je šlo zelo gor in dol, bile so olimpijske igre. Nastopi so bili zelo različni. Pravi 'ringelšpil' in to moramo spremeniti."

Obenem je Murič opozoril, da bo naslov prvakov na EP težko braniti: "Dejstvo pa je, da smo prvaki in tako moramo tudi nastopati. Imamo eno najboljših iger, v tem moramo uživati in nikakor ne smemo zaspati. Upam, da bomo do konca priprav vsi zdravi."

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.