4. 4. 2022, 21:58 | Vir: STA

Žalostna vest: poslovila se je legenda jugoslovanske košarke

Profimedia/STA/fotomontaža

Zapomnili si ga bomo tudi po vodenju slovenskega košarkarskega kluba.

Iz Zagreba prihaja vest, da je v 78. letu starosti umrl nekdanji košarkar in trener Petar Skansi. Sosedje so si ga najbolje zapomnili po tem, da jih je leta 1992 na olimpijskih igrah v Barceloni kot trener popeljal do srebrne medalje. 

Dosežek je bil še toliko pomembnejši, ker je bil to njihov prvi takšen uspeh kot samostojna država, Hrvaška pa se je v finalu pomerila s prvim ameriškim "dream team" s slavnim Michaelom Jordanom na čelu. Na teh olimpijskih igrah so namreč Američani prvič imeli v ekipi tudi igralce iz lige NBA.

Skansi se je v mladosti sprva ukvarjal z vaterpolom, šele kasneje se je posvetil košarki. Igral je za takratno Jugoplastiko (danes KK Split) in italijanski klub Scavolini Pesaro. Uspehe je nizal tudi z reprezentanco nekdanje Jugoslavije.

Leta 1968 je v Mehiki osvojil olimpijsko srebro, na svetovnem prvenstvu 1970 v Jugoslaviji pa zlato. Srebrni medalji je za reprezentanco osvojil tudi na svetovnem prvenstvu 1967 v Urugvaju in evropskem prvenstvu, ki se je leta 1965 odvilo v Sovjetski zvezi.

Tudi trenersko pot je začel v Jugoplastiki in dolgo časa vodil italijanske klube, kot so Scavolini, Fabriano Basket, Venezia, Virtus, Treviso in Fortitudo. Trenersko službo je med drugim opravljal še pri novomeški Krki.

Deloval je tudi kot pomočnik ministra za izobraževanje, znanost in šport.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol