J. B. | 31. 1. 2023, 08:42

Zbadali so ga in mu zabrusili, naj igra košarko: In ko je Luka Dončić začel igrati košarko, so ga lahko le nemočno opazovali (VIDEO)

Profimedia

Mislili so, da bo dovolj, če ga bodo poskušali spraviti ob živce. Kako zelo so se ušteli ...

Kdo lahko zaustavi Luko Dončiča? Nihče! Slovenskemu zvezdniku niti poškodba ne more kaj pretirano zagreniti življenja. Ko je nedolgo tega prvič v svoji karieri ostal brez točk na tekmi lige NBA, ga niso zaustavili tekmeci, marveč boleč gleženj. S parketa je odšel že po nekaj minutah.

Profimedia

Ker je potem izpustil naslednjo tekmo, je bil strah navijačev Dallasa dejansko upravičen: kdaj se bo Luka Dončič vrnil? In kako bo poškodba vplivala na njegovo formo? V noči s ponedeljka na torek so dobili odgovor na obe vprašanji. Odgovor, ki ga, roko na srce, niso pričakovali. Luka Dončić se je vrnil. Še boljši kot pred tem.

Od petih takšnih kar štiri v tej sezoni

Neverjetni Ljubljančan je na tekmi z Detroitom, ki ga je Dallas premagal s 111:105, postregel z novo osupljivo simultanko. Obračun, na katerem je odigral dobrih 36 minut, je zaključil z neverjetnimi 53 točkami, v statistiko je vpisal še pet podaj in osem skokov. Toliko točk v zgodovini Dallasa v rednem delu tekme ni dosegel še nihče. Naslednji rekord v nizu torej ...

Ob tem je zanimivo, da je imel Dallas v svoji ekipi le še enega košarkarja, ki je dosegel dvomestno število točk (Spencer Dinwiddie, 12). A ko imaš na igrišču Dončića, je dovolj že, da ima Slovenec ob sebi košarkarje, ki mu znajo podati žogo ...

Luka Dončić je odigral peto tekmo v ligi NBA, na kateri je dosegel vsaj 50 točk. Kar štirikrat mu je uspelo v tej sezoni, kar več kot nazorno priča, v kakšni formi je slovenski reprezentant v aktualnem tekmovalnem letu. 

Ob tem je naravnost osupljivo, da je Dončić za 53 točk, kar je njegov drugi najboljši strelski izkupiček v karieri v ligi NBA, potreboval vsega 24 metov za dve točki.

Profimedia

Od 24 metov jih je zadel kar 17, na koš je torej metal s skoraj 71-odstotno natančnostjo. Zadel je tudi pet od enajstih poskusov za tri in 14 od 18 prostih metov.

Luka Dončić je 24 od 53 točk dosegel v prvi četrtini, kar je največ med vsemi košarkarji v sezoni 2022/23.

Dončić je po tekmi priznal, da ima zasluge za njegovo izjemno predstavo tudi Detroit oziroma pomočnik trenerja Jerome Allen. Ta se je ves čas trudil, da bi Dončića s svojimi komentarji spravil iz ritma. Ko bi le vedel, da takšne stvari slovenskega asa zgolj dodatno podžgejo.

Pomočnik je ves čas nekaj 'čivkal'

"Njihov pomočnik je ves čas nekaj 'čivkal'. Začel je že v prvi četrtini in ni se ustavil. Potem pa klopi Detroita ni bilo všeč, ker sem 'čivknil' nazaj. Če bo kdo 'čivkal' proti meni, bom 'čivkal' nazaj. Ni me strah. Potem pa so mi rekli, naj igram košarko." In jo tudi je. Igral je košarko, ki ji Detroit ni bil dorasel. Košarko, za katero Detroit ni imel odgovora.

"Tako bi tudi moralo biti. Tekmovalno. Všeč mi je, kako Luka igra in se obnaša. Vse je bilo čisto. Nič umazanega," je Dwane Casey, glavni trener Detroita, po tekmi snel klobuk pred Luko Dončićem. In kdo ga ne bi. Ta fant je preprosto neverjeten. Neustavljiv. Izjemen. In tako zelo naš.

Novo na Metroplay: Kako se dobro ločiti? | N1 podkast s Suzano Lovec