11. 3. 2021, 12:05 | Vir: STA

Kranjska Gora bo jubilej praznovala spletno in v mehurčku

Tamino Petelinšek/STA

V Kranjski Gori je vse pripravljeno na začetek tradicionalnega mednarodnega tekmovanja v alpskem smučanju. Pokal Vitranc letos obeležuje 60. obletnico, ki pa bo zaradi novega koronavirusa brez navijaškega pridiha. Za sobotno in nedeljsko tekmo svetovnega pokala bodo veljala posebna pravila z zelo omejenim dostopom.

Organizatorji so bili lanski 59. pokal Vitranc zaradi pandemije prisiljeni odpovedati zgolj dva dneva pred začetkom tekmovanja, kljub temu, da je bilo vse pripravljeno in se je obetalo še eno vrhunsko tekmovanje.

Tokrat so kranjskogorski organizatorji odločeni izpeljati obe tekmovalni preizkušnji, sobotni veleslalom in nedeljski slalom, z upoštevanjem navodil in priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) ter prakse, ki jo je Mednarodna smučarska zveza (Fis) uveljavila v svetovnem pokalu.

Že januarja so test za letošnji Vitranc opravili z odliko. Organizatorji mariborske Zlate Lisice so se zaradi pomanjkanja snega ter negotovih vremenskih razmer z organizatorji Pokala Vitranc in s Fisom dogovorili za izvedbo Zlate lisice na vitranški strmini. Tekmi sta bili vrhunsko izpeljani, za popoln konec tedna pa je poskrbela še domačinka Meta Hrovat s tretjim mestom na drugi veleslalomski tekmi.

V organizacijskem odboru so se že decembra odločili, da bodo moški tekmi izpeljali brez navzočnosti gledalcev in navijačev v ciljni areni.

Na območju poligona Podkoren so že v ponedeljek vzpostavili varno območje kot ukrep za preprečitev širjenja covida-19

Gre za popolno zaporo območja tekmovalnega prizorišča tako za domačine, prebivalce kranjskogorske občine, kot za vse goste. Zapora bo v veljavi vse do konca nedeljskih tekmovanj.

Zaprta je tudi kolesarska steza od vstopa iz glavne cesta pri Brusnini do križišča kolesarske steze in ceste iz Podkorena (mostiček pri domu SŽ). Na to območje bo možen vstop samo z negativnim hitrim antigenskim ali PCR-testom za osebje organizacije in dobaviteljev opreme in storitev.

Vsaka oseba/prevoznik, ki bo vstopal v to območje, se bo moral na kontrolni točki izkazati z negativnim covidnim testom na vstopni točki.

Prav tako bodo za obiskovalce Kranjske Gore od 11. do 14. marca popolnoma zaprti hoteli Kompas, Best Western, Ramada Hotel & Suites in Skipass. Vstop v hotel bo možen samo z veljavno akreditacijo za tekmovanje, z vozilom na hotelsko parkirišče pa samo z veljavno parkirno dovolilnico.

Za sprehajalce bo to področje popolnoma zaprto brez možnosti prehoda.

Protokol za izvedbo tekmovanja, ki so ga pripravili ob upoštevanju odlokov vlade in navodil NIJZ, je zelo jasen. Osnovna zahteva za vse udeležence tekmovanja, vključno z mediji, je, da brez negativnega hitrega antigenskega (HAT) ali PCR-testa ne bodo mogli pridobiti akreditacije. Ta pa je pogoj za vstop v mehurček Podkoren in uradne hotele, kjer prebivajo udeleženci.

Druga zahteva, ki jo bodo morali izpolnjevati vsi udeleženci tekmovanja, je redno testiranje s testi HAT oziroma PCR med 8. in 14. marcem. Dostop na poligon Podkoren bo tako možen zgolj z negativnim testom, ki ne bo starejši od 48 ur. V centru Kranjske Gore bo postavljen poseben testni center, namenjen samo udeležencem tekmovanja.

Tekmovanje v soboto in nedeljo bo potekalo brez prisotnosti gledalcev ali vabljenih gostov

Organizatorji zato vse ljubitelje smučanja ter obiskovalce, ki se bodo v teh dneh nahajali v občini Kranjska Gora, da si tekmovanje ogledajo na preko televizijskih ekranov in ne zahajajo na območje prireditve.

Za pešce bo sicer vzpostavljen poseben koridor, vzporeden z regionalno cesto Kranjska Gora - Podkoren, vendar pa ne bo namenjen spremljanju tekme. Konec tedna bo naloge policije na območju Kranjske Gore opravljalo večje število policijskih patrulj. Parkiranje za izletnike je možno na parkiriščih v Kranjski Gori in Ratečah.

Hkrati organizatorji obveščajo vse gledalce, ki so kupili in imajo vstopnice za ogled odpadlega 59. Pokala Vitranc 2020, da lahko zahtevajo povračilo kupnine na prodajnem mestu, kjer so vstopnico kupili.

Ob tem lahko vsi ljubitelji smučanja denar, ki so ga nameravali porabiti za nakup vstopnice za letošnjo prireditev, donirajo in namenijo projektu Botrstvo v športu. Namen akcije je zagotavljanje pomoči mladim športnikom iz socialno ogroženih okolij.

Gre za podporo dobrodelni akciji pod imenom #VITRANCcares, s katero so kranjskogorski organizatorji združili moči z Zvezo prijateljev mladine Ljubljana Moste-Polje.

Pripravil Sandi Mladenovič

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.