5. 8. 2021, 23:47

Lionel Messi zapušča Barcelono - 5 stvari, ki jih morate vedeti

Profimedia
Lionel Messi zapušča Barcelono - 5 stvari, ki jih morate vedeti (foto: Profimedia)

Kot kaže, je ena najbolj znanih nogometnih zgodb o zvestobi končana. Lionel Messi, ki je v dolgih letih postal zaščitni znak katalonskega velikana Barcelone, ne bo podaljšal pogodbe, je danes sporočil klub.

Koliko je Messi vreden?

24. junija je Messi praznoval svoj 34. rojstni dan, a poznavalci pravijo, da je še vedno na vrhuncu svojih moči in je zato zasidran v tituli najboljšega nogometaša na svetu. Lansko sezono je na 47 igrah za Barcelono zabil impresivnih 38 golov.

V celotni svoji karieri je za rdeče-modre zbral 778 nastopov, največ v dresu kluba, kot najboljši strelec dosegel 672 zadetkov, z Barco pa osvojil skupno kar 35 lovorik. Največ štejejo štiri iz lige prvakov (2006, 2009, 2011, 2015), desetkrat je bila Barca z njim španski prvak, sedemkrat pokalni zmagovalec.

Spletna stran Transfermark, ki natančno sledi transferjem največjih špotnikov, ga trenutno ocenjuje na 72 milijonov funtov (okoli 85 milijonov evrov). V to ceno pa ni všteta še izjemna komercialna vrednost Messija, zato bo njegov nakup vsekakor vreden stotine milijonov. 

Zakaj zapušča Barcelono?

Trdnost naveze se je zamajala že lani, ko je Messi resno nakazal, da želi oditi kot prost igralec, a je potem ostal, ker je Barceloni uspelo uveljaviti odkupno klavzulo v višini 700 milijonov evrov.

Podrobnosti o tem, zakaj do nadaljevanja pogajanj ni prišlo in kaj so te ovire, klub Barcelona ni razkril. Kot poroča nemška tiskovna agencija dpa, bi lahko bili vzroki v finančnem fair playu zaradi omejitev izplačil igralcem v proračunih klubov oziroma v razmerju med prihodki in izdatki klubov.

Po drugi teoriji pa je navajanje teh razlogov le uradno pojasnilo za propadla pogajanja, pravi vzrok pa bi lahko bil tudi neizpolnjene Messijeve želje pri kadrovskih okrepitvah v klubu, predvsem to, da Barca ni sklenila sodelovanja z njegovim rojakom Cristianom Romerom, poroča časnik Mundo Depotrivo.

Tako se avgusta 2021 končuje zgodba Messijeve Barcelone, pri kateri je igral od svojega 13. leta, od leta 2000. V prvi ekipi je prvič zaigral oktobra 2004, vse ostalo pa je zgodovina, polna golov in rekordov. 

Kaj o tem pravi Manchester City?

Manchester City je že lansko poletje skušal pridobiti Messija, kot je ta prvič oznanil, da želi zapustiti Barcelono. Da bi se ognil sodni bitki, je Messi potem ostal v klubu. Trenutno še ni jasno, ali se bo City ponovno potegoval za Messija, saj si želijo pridobiti Harryja Kana iz Tottehama, pred nedavnim pa so že podpisali 100 milijonov funtov težko pogodbo z Jackom Grealishem iz Aston Ville. 

Je pa oktobra lansko leto Omar Berrada, direktor operative pri klubu Manchester City povedal, da je klub zmožen pristopiti k pogajanjem z Messijem, če bo na voljo. "Je najboljši nogometaš na svetu, najboljši nogometaš svoje generacije. Mislim, da bi vsak klub na svetu želel raziskati vse možnosti, da ga pridobi v svoje moštvo," je takrat za M.E.N. Sport povedal Berrada in dodal še: "Imamo finančno moč in sistemske zmožnosti za takšno investicijo v strelca, če bo to potrebno. Ko pride pravi čas, verjamem, da bomo sprejeli pravo odločitev."

Kako se je odzval Messijev nogometni klub iz otroštva?

Newell's Old Boys klub iz Rosaria v Argentini, kjer je Messi igral v zgodnjih letih, seveda sledi novicam. In govoricam. Takole:

Kaj pravijo poznavalci?

Nogometni novinar Gavin Hamilton je za Al Jazeero komentiral, da Messijev odhod ni tako zelo šokanten. "Finančni problemi v Barceloni segajo zelo globoko," je povedal. "Dogovori za pogodbo so se izkazali kot zelo težavni. Tu so potem še dodatni problemi s špansko ligo v povezavi s proračuni za naslednjo sezono. Prisiljeni so, da so z denarjem zelo racionalni.

Čeprav je bil po izteku prejšnje pogodbe konec junija prost igralec, številni navijači Barce niso verjeli, da se bo zanje najbolj črn scenarij uresničil. Pogajanja med Messijem in Barcelono so potekala, namigi predvsem iz dobro obveščenih katalonskih medijev so dajali slutiti, da bo šla zgodba v novo nadaljevanje. Messi naj bi bil celo pripravljen precej spustiti finančne zahteve oziroma popustiti pri znesku nove pogodbe.

Potem pa je kljub vsemu sledil šok za katalonski in španski, pa tudi celoten nogometni svet.

Viri: STA, Al Jazeera, CBS Sports, Manchester Evening News

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.