21. 5. 2018, 09:00 | Vir: STA

Luka Dončić je pri rosnih devetnajstih že dosegel vse, kar se je dalo!

profimedia
Luka Dončić je pri rosnih devetnajstih že dosegel vse, kar se je dalo! (foto: profimedia)

Luka Dončić je postal sedmi Slovenec z naslovom evropskega klubskega prvaka. Pridružil se je Juretu Zdovcu, Rašu Nesteroviću, Matjažu Smodišu, Saniju Bečiroviću, Jaki Lakoviču in Erazmu Lorbku. Ob tem je prvi Slovenec z nazivom MVP evrolige, hkrati tudi najmlajši v evropski košarkarski zgodovini s tem priznanjem.

Luka Dončić se je pri rosnih devetnajstih letih zapisal v košarkarsko zgodovino. V Evropi je dosegel praktično vse, kar se je dalo.

V manj kot desetih mesecih je postal evropski prvak z reprezentanco in klubom, bil razglašen za najboljšega evropskega igralca, dobil mesto v idealni peterki evrolige ter eurobasketa 2017 in bil drugič zapored imenovan za najobetavnejšega evropskega igralca. Do konca sezone ima pred seboj še en izziv, osvojitev španskega prvenstva, nato pa ga 21. junija v Brooklynu čaka nabor lige NBA. Glede na vse dosežke mu številka ena ne bi smela uiti.

Zlati fant iz Ljubljane

Luka Dončić se je rodil 28. februarja 1999 v Ljubljani. Njegova mama je Mirjam Poterbin, oče pa Saša Dončić, ki je bil tedaj slovenski reprezentant, član različnih slovenskih prvoligašev. Košarkarska žoga mu je bila praktično položena v zibelko.

Košarkarsko pot je začel na osnovni šoli Mirana Jarca v Ljubljani, njegov prvi klub pa je bila Union Olimpija. Nadarjenost in smisel za igro je pokazal že zelo zgodaj, zato je hitro postal tarča oglednikov Real Madrida. Na tekmovanju do 13 let v Rimu je na primer v dresu Olimpije postal MVP turnirja s povprečjem 34,5 točk, ob tem, da je v finalu dosegel kar 54 točk.

V Španijo je odšel pri trinajstih letih; septembra 2012 je z Real Madridom podpisal petletno pogodbo. Čeprav je bil star šele štirinajst let, je nastopal za moštvu U-16 in po eni sezoni napredoval v mladinsko ekipo Real Madrida, torej med fante, stare do 18 let, ki so nastopali med člani v četrti španski ligi. Bil je eden vodilnih igralcev s povprečjem 14,5 točke, 6,2 skoka in 3,1 podaje.

Prva velika priznanja je dobil v 2015; na turnirju U-18 v predmestju Barcelone je bil izbran v prvo peterko, čeprav je imel dve leti manj od drugega najmlajšega igralca v postavi, maja 2015 pa je z Real Madridom osvojil enega najpomembnejših mladinskih turnirjev v Evropi ter postal MVP turnirja.

En mesec pred tem je Dončić postal tudi najmlajši igralec v zgodovini Real Madrida, ki je v članski konkurenci zaigral v španskem prvenstvu, hkrati tretji najmlajši v ligi Acb. Bil je star 16 let, dva meseca in dva dneva, ob prvem stiku z žogo pa je zadel trojko.

Član Real Madrida

Luka Dončić je del članske ekipe Real Madrida postal v sezoni 2015/16, prvo tekmo v evroligi pa je odigral 16. oktobra 2015. Nato so prišla prva članska priznanja; najprej je postal igralec tedna v ligi Acb, potem ko je Fuenlabradi zabil 23 točk (11 skokov) in imel statistični indeks 34, nekaj tednov kasneje pa je bil še MVP kroga evrolige. V sezoni 2016/17 je bil štirikrat MVP kroga evrolige in na koncu je brez konkurence osvojil naziv za najobetavnejšega igralca evrolige.

Sezono 2017/18 je Dončić v evroligi končal s povprečjem 16,1 točk, 4,9 skokov, 4,3 podajami in statističnim indeksom 21,7, najvišjim v evroligi, ki mu je prinesel naziv MVP sezone. Ob tem je bil uvrščen v idealno peterko evrolige skupaj s Nickom Calathesom, Nandom De Colojem, Tornikom Shengelio in Janom Veselyjem ter bil šele kot tretji evropski igralec dvakrat zapored razglašen za najobetavnejšega igralca evrolige.

Luka Dončić je zgodovinski pečat pustil tudi ob prvem nastopu za Slovenijo v članskem dresu.

Na evropskem prvenstvu v Helsinkih in Istanbulu ni izgubil niti tekme, Slovenijo je s povprečjem 14,3 točke, 8,1 skoka in 3,6 podaje popeljal do največjega uspeha v zgodovini slovenskega ekipnega športa. Finala proti Srbiji ni odigral do konca, saj si je v tretji četrtini poškodoval gleženj. Vseeno je bil izbran v prvo peterko eurobasketa skupaj z Rusom Aleksejem Švedom, Špancem Pauom Gasolom, Srbom Bogdanom Bogdanovićem in Goranom Dragićem, ki je bil MVP prvenstva.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.