23. 12. 2019, 16:09 | Vir: STA

Luka Dončić v 365 dneh od čudežnega dečka do superzvezdnika

profimedia

Luka Dončić je košarko postavil na glavo. In to ne v Sloveniji, ampak v ZDA, kjer so prepričani, da vedo vse o tej igri. Pred dobrim letom, ko je vstopil v ligo NBA, je bilo kar nekaj tamkajšnji eminentnih strokovnjakov mnenja, da so pridevniki kot čudežni deček in podobni pretirani. Zdaj ga ti isti ljudje primerjajo z največjimi zvezdniki.

Prepočasen je za ligo NBA

Fizično ni enakovreden ameriškim igralcem. Počasen je. Nima pravega odriva. Met mu šepa. Evroliga ne moremo primerjati z ligo NBA. So bila mnenja mnogih košarkarskih strokovnjakov v ZDA, ko se je poleti 2018 na naboru pojavil 19-letni Luka Dončić.

Čeprav je v ZDA prišel z zlato medaljo in mestom v prvi peterki evropskega prvenstva, naslovom evropskega klubskega prvaka in nazivom MVP evrolige, so mu Američani na naboru dodelili zgolj tretje mesto.

Po dobrem letu je že jasno, da so Atlanta, Phoenix in Sacramento, ki bi lahko Dončića zvabili v svoje vrste, naredili napako stoletja, Dallas pa zgodovinski posel.

Suvereno postal novinec leta

Luka Dončić je že v prvi sezoni dokazal, da je prava stvar oziroma iz pravega testa. Vseh šest mesecev je bil izbran za novinca meseca na zahodu, tako da je v končnem glasovanju suvereno osvojil prvo mesto in naziv najboljšega novinca sezone.

Uvodno sezono je končal s povprečjem 21,2 točke, 7,8 skoka in šest podaj in bil na večini od 72 tekem prvo ime Dallasa, ki se z izkupičkom 33-49 ni prebil v končnico. Skupno je zbral 23 dvojnih dvojčkov in osem trojnih dvojčkov, osebni rekord na eni tekmi v prvi sezoni pa je bil 35 točk.

Dončićevi dosežki v krstni sezoni so primerljivi z Michaelom Jordanom, ki je 1984/85 kot novinec dosegel več točk kot Dončić (28,2), a zbral manj asistenc (5,9) in skokov (6,5). Magic Johnson je imel denimo v prvi sezoni 1979/80 slabše povprečje od Dončića v točkah (18) in skokih (7,7), le pri podajah je bil boljši (7,3), Wilt Chamberlain pa v svoji premierni sezoni 1959/60 premikal mejnike s povprečjem 37,6 točke in 27 skokov na tekmo, ob tem pa je imel le 2,3 podaje.

Luka Magic = gospod triple double

Košarkarski strokovnjaki, ki so pred enim letom dvomili v sposobnosti slovenskega čudežnega dečka, so na začetku druge sezone ostali brez besed. Luka Dončić je svoje predstavil dvignil še za stopničko višje in postal kandidat za nagrado MVP, predvsem pa je Dallas popeljal med najboljše ekipe lige NBA.

"Luka Magic" ali "gospod triple double" je že izboljšal dosežek Michaela Jordana iz leta 1989 po številu zaporednih tekem, na katerih je dosegel vsaj dvajset točk ter po pet skokov in podaj. Trenutno je pri povprečju preko 30 točk in skoraj desetih skokov in podaj na tekmo.

Dončić je konec novembra prejel priznanje za najboljšega igralca zahodne konference, slovita ameriška revija Sports Illustrated pa mu je podelila nagrado za največji športni preboj leta 2019.

Luka Dončić kot Michael Jordan

Od časov letečega, šestkratnega prvaka lige NBA Michaela Jordana v ligi NBA ni bilo takšnega magneta za gledalce.

Resda se je pod koši zvrstilo veliko odličnih igralcev, ki pa se ne morejo primerjati z Luko Dončićem. Nenazadnje gre za Evropejca, prvega svetlopoltega superzvezdnika po Laryju Birdu in svetovljana, ki pri dvajsetih letih tekoče govori štiri jezike.

Luka Dončić je v dobrem letom, definitivno pa v 2019, postal superzvezdnik svetovnega formata. Njegove drese z številko 77 je moč najti na zakotni tržnici v Vietnamu - slabši ponaredki stanejo 10 dolarjev, nekoliko boljši pa 25 dolarjev - ali pa v vsaki NBA trgovini po svetu.

Simpatičnega in nasmejanega Luko Dončića bi želel vsak oče za zeta in vsak trener za svojo ekipo. Čeprav ima neverjetno dobro osebno statistiko, je Luka Dončić že od nekdaj ekipni igralec. Naučen je, da razigrava soigralce, saj se zaveda, da je košarka ekipni šport in da on sam ne more osvojiti vsega, kar si želi.

Poleti 2020 znova v slovenskem dresu

Slovenija takšnega športnega zvezdnika še ni imela. Luka Dončić je praktično vsak dan na naslovnicah svetovnih medijev, Slovenija pa se vsako jutro prebuja ob dnevnih novicah iz lige NBA in njegovih izjemnih številkah ter rekordih.

Poleti 2020 bo Luka Dončić znova oblekel dres s slovenskim grbom. S prijatelji, s katerimi je v Istanbulu osvojil zlato, bo skušal Slovenijo popeljati na olimpijske igre v Tokio.

Nikoli ni skrival želje po igranju za Slovenijo, kakor tudi ne udeležbe na največjem športnem dogodku na svetu. Naloga ne bo lahka, saj bo Slovenija konec junija odpotovala v Kaunas in si skušala v družbi Poljske, Angole in v nadaljevanju Litve, Venezuele ali Južne Koreja izboriti prvo mesto, ki vodi na Japonsko.

pripravil Žiga Bojc

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ