A. B. | 25. 11. 2022, 18:18 | Vir: STA

Maradoni se željo pokloniti in ga slaviti vsako leto znova

Twitter/ArgEnQatar/Fifa/fotomontaža

Čustven sem, želel bi si, da bi bil tukaj na tem svetovnem prvenstvu. Je pa v naših srcih," je med drugim dejal Gianni Infantino, predsednik Mednarodne nogometne zveze. 

Predsednik Mednarodne nogometne zveze Gianni Infantino je na slovesnosti ob drugi obletnici smrti enega najboljših igralcev vseh časov Diega Armanda Maradone predlagal, da na vsakem svetovnem prvenstvu pripravijo Maradonov dan v spomin na slavnega Argentinca, ki je imel po besedah Infantina velik vpliv na razvoj nogometa.

Kultni Argentinec je po srčnem zastoju umrl 25. novembra 2020 v starosti 60 let.

Ikona nogometa 

"Diego je nesmrten, z nami je. Ne samo, da se mu moramo pokloniti, ampak ga moramo tudi slaviti. Želel bi, da bi si odslej na vsakem svetovnem prvenstvu vzeli en dan za spomin na njega. Zaradi njega je toliko ljudi vzljubilo naš šport," je dejal Infantino. 

Nekdanji argentinski reprezentant in svetovni prvak je bil nazadnje trener argentinskega kluba z imenom Gimnasia de La Plata. Na klopi katerega je bil skoraj do zadnjega.

"Sem Italijan in navijač Interja. Nisem ne Argentinec ne navijač Napolija, a treba je priznati, da je Diego večkrat spravil Inter in druge italijanske klube v jok. Vseeno pa smo ga imeli radi. Bil je velik vodja v Argentini, Južni Ameriki in po vsem svetu. Moramo ga še naprej slaviti. Čustven sem, želel bi si, da bi bil tukaj na tem svetovnem prvenstvu. Je pa v naših srcih," je dodal Infantino, ki se je z Maradono večkrat srečal in kot pravi, sta postala dobra prijatelja.

Profimedia

Svetovno slavo in kultni status je v srcih ljubiteljev nogometa doma v Argentini in po svetu dobil s svojimi dejanji in igrami na svetovnem prvenstvu v Mehiki leta 1986, ko je z roko dosegel gol proti Angliji. V medijih je tako Maradonina roka dobila vzdevek kar Božja roka. Gre za besedno zvezo, ki jo je uporabil sam legendarni nogometaš. Na tem zaključnem turnirju so Argentinci osvojili naslov svetovnih prvakov, v velikem finalu so premagali Nemce s 3:2.

Maradona je v svoji bogati nogometni karieri igral za Argentinos Juniors, Boco Juniors, Barcelono, Napoli, Sevillo ter Newell's Old Boys. Kot trener je delal v Mehiki, Združenih arabskih emiratih in rodni Argentini. Med letoma 2008 in 2010 je bil tudi selektor argentinske reprezentance.

Umrl je 26 dni po praznovanju 60. rojstnega dne

Medije je o smrti legende obvestil Maradonin tiskovni predstavnik. Svetovne tiskovne agencije so sicer pred tem skoraj sočasno pošiljala prva sporočila, da je Maradona, ki je doživel srčni napad, v kritičnem stanju, kar je prinašalo še kanček upanja, da bo sloviti Argentinec morda vseeno preživel. A je sledil šok, ki je pustil v veliki žalosti množice južnoameriških navijačev in ljubiteljev nogometa po vsem svetu.

Maradona je umrl 26 dni po praznovanju svojega 60. rojstnega dne. Na svoj rojstni dan, 30. oktobra, ki ga je preživel delovno, ni bil v najboljšem zdravstvenem stanju.

Pred prvo tekmo Gimnasie po koronskem premoru je sicer na kratko prišel na stadion, kjer je prejel čestitke in darila. Vendar sta ga morala med hojo podpirati dva spremljevalca. Nato pa so mu med bolj kot ne rutinskim pregledom, v bolnišnico je šel zaradi izčrpanosti, odkrili strdek v možganih. Operativni poseg, ki ga je opravil njegov osebni zdravnik, je uspel in Maradono so poslali v domačo oskrbo, pod zdravniškim nadzorom.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord