13. 12. 2020, 16:03 | Vir: STA

Martin Čater s številko 41 do presenetljive smukaške zmage v Val d'Iseru

profimedia

Slovenski alpski smučar Martin Čater je senzacionalni zmagovalec prvega smuka sezone 2020/21 svetovnega pokala v alpskem smučanju. Na smuku presenečenj v Val d'Iseru je 27-letnik osvojil svojo krstno zmago na tekmah najvišje kakovostne ravni. Popolno presenečenje mu je uspelo s startno številko 41. Oblekel je tudi rdečo majico vodilnega v smuku.

Čater je tretji slovenski zmagovalec moških smukov za svetovni pokal v alpskem smučanju, po Andreju Jermanu in Boštjanu Klinetu. V ženski konkurenci svetovnega pokala sta v kraljevski disciplini zmagovali tudi Tina Maze, ki je štirikrat stopila na najvišjo stopničko na smukih, ter Ilka Štuhec s petimi smukaškimi zmagami.

Slovenskemu moškemu alpskemu smučanju je Čater privozil četrto smukaško zmago.

Za zmago na uvodnem smuku sezone se je udarila trojica, ki doslej še ni okusila slasti zmagoslavja na tekmah najvišje ravni. V tem troboju pa je bil najuspešnejši slovenski tekmovalec, ki bo čez sedem dni, 20. decembra, slavil 28 rojstni dan.

Za 22 stotink sekunde je premagal Avstrijca Otmarja Striedingerja, za 27 stotink pa Švicarja Ursa Kryenbühla, ki sta tako to povsem nepredvidljivo tekmo končala na drugem in tretjem mestu.

Celjan je bil pred tem najvišje 17. januarja letos s šestim mestom na wengenski alpski kombinaciji, pred tem je bil šesti na superveleslalomu v Kvitfjellu 26. februarja 2017. V smuku pa je bil pred letošnjo preizkušnjo najvišje osmi v Wengnu 19. januarja 2019.

To je njegova komaj šesta uvrstitev v najboljšo deseterico v svetovnem pokalu.

Francoski organizatorji so se tik pred zdajci odločili za spremembo tekmovalnega sporeda, upoštevajoč vremensko napoved. In niso se ušteli.

Prva smukaška preizkušnja sezone v francoskih Savojskih Alpah je potekala v lepem, pravzaprav čudovitem vremenu in na podlagi, ki je bila povsem drugačna od tiste, ki so jo smukači lahko preizkusili v četrtek in petek na dveh uradnih treningih.

Nepredvidljivo tekmo je odprl zmagovalec sobotnega superveleslaloma Švicar Mauro Caviezel in imel kmalu po startu smolo, saj je z roko zajel vratca in s sabo nekaj časa nosil zastavico. Vseeno je prismučal do cilja.

Premagal ga je šele zmagovalec skupnega seštevka svetovnega pokala alpskih smučarjev v minuli sezoni Norvežan Aleksander Amodt Kilde, ki je s startno številko 5 postavil nov najboljši čas.

Kazalo je že na norveško zmagoslavje. A tekme še ni bilo konec. Ustvaril se je vtis, da snežna podlaga postaja hitrejša od tekmovalca do tekmovalca.

Vrh je na novo skrojil predstavnik švicarske reprezentance. Ne "kralj smukov" in aktualni lastnik treh malih smukaških globusov po vrsti Beat Feuz, ki je bil 17 stotink sekunde počasnejši od Kildeja. Ampak se je na vrh izstrelil tekmovalec s startno številko 14 Kryenbühl, ki mu je zelo dobro uspel smukaški kriterij prvega snega za smučarje v hitrih disciplinah ter je za devet stotink prehitel Kildeja.

In boj stotink za drugo mesto je pripadel Striedingerju, ki je prevzel vodstvo s startno številko 26. Za pet stotink je ugnal Švicarja in za 14 stotink sekunde Norvežana.

V času, ko so v ciljni areni do takrat najboljši že pozirali fotografom ter se je govorilo o 21. avstrijski zmagi na 36. moškem smuku v Val d'Iseru, je udarila slovenska strela z imenom Martin Čater, ki se je s sijajno predstavo zavihtel med zmagovalce smukov.

Čater na uradnih dveh treningih ni bil v ospredju, vpisal je 22. in 23. čas. Na sobotnem superveleslalomu je celo ostal brez točkovnega izkupička.

V zadnjem obdobju naš najuspešnejši alpski smučar v hitrih disciplinah, ki je vedno kazal izjemni talent, nekdanji njegov trener Peter Pen ga je celo po slogu primerjal s slovitim švicarskim asom Feuzom, je imel tudi veliko težav s poškodbami.

Na lanskem svetovnem prvenstvu v Areju si je poškodoval koleno pri drugem smukaškem treningu, zaradi česar je moral pod kirurški nož. A se je Čater vrnil še močnejši.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord