2. 7. 2021, 17:15 | Vir: STA

Matej Mohorič si je priboril etapno zmago kolesarske dirke po Franciji

profimedia
Matej Mohorič si je priboril etapno zmago kolesarske dirke po Franciji (foto: profimedia)

Slovenski kolesarski as Matej Mohorič je zmagovalec najdaljše etape na letošnji dirki po Franciji. Od Vierzona do Le Creusota (249,1 km) je bil 26-letnik iz Podblice najboljši iz ubežne skupine 29 kolesarjev, v ozadju pa sta v boju za rumeno majico precej časa izgubila Tadej Pogačar in Primož Roglič. Slednji je celo izgubil stik z glavnino.

Padca v prvi in tretji etapi sta očitno pustila velike posledice, saj 31-letni Kisovčan (Jumbo-Visma) ni mogel slediti ritmu na zadnjem zahtevnejšem vzponu v najdaljši etapi. Na koncu je zaostal 9:03 minute.

Nekaj mest je v boju za rumeno majico izgubil tudi Tadej Pogačar (UAE Team Emirates), ki se je v cilj pripeljal v razredčeni glavnini 5:15 minute za zmagovalcem Mohoričem (Bahrain Victorious).

"Težka etapa res. Zelo težka. Vsak trenutek in vsaka sekunda, ki preteče od prihoda v cilj, sem bolj ponosen na danes. Mislim, da smo lahko iz vsega tega spoznali, da smo zelo močni in imamo super ekipo. Danes so fantje veliko garali, tudi naslednja dva dneva bosta težka. Vseeno smo lahko optimistični za naslednja dva tedna." je za RTV Slovenija dejal lanski zmagovalec Toura Pogačar.

Po etapi je bil presenečen, da ostali niso pomagali v lovu na ubežnike. "Edina ekipa smo bili, ki nam je bilo v interesu, da kontroliramo ubežnike. Ne vem, očitno niso ravno spoštovali ostalih Van Aerta, Nibalija in ostalih," je še dodal in zaključil: "Na koncu ni bilo posebnih razlik. Videli smo, kako stojijo stvari. Od zdaj naprej bo šlo za drugačno dirkanje."

V skupnem seštevku je vodstvo obdržal Nizozemec Mathieu van der Poel (Alpecin-Fenix). Drugi je Belgijec Wout Van Aert (Jumbo-Visma) z zaostankom 30 sekund. Najboljši Slovenec je v skupnem seštevku zdaj Mohorič (Bahrain Victorious) na četrtem mestu (+3:09), Pogačar pa je peti (+3:43). Roglič je z zaostankom 9:11 sekund izpadel iz najboljše trideseterice.

Mohorič, državni prvak v cestni preizkušnji je s 13. zmago v karieri dopolnil zbirko etapnih zmag na največjih pentljah. Leta 2017 je dobil najdaljšo etapo dirke po Španiji (207 km), leto kasneje pa je bil najboljši v prav tako najdaljši etapi dirke po Italiji (244 km).

Tudi tokrat si je posebej označil najdaljšo etapo Toura in postal tretji Slovenec z etapno zmago na največji kolesarski dirki. Štiri etapne zmage ima Pogačar, tri pa Roglič.

Obenem je Mohorič oblekel tudi pikčasto majico najboljšega hribolazca, potem ko je v zadnji tretjini današnje trase osvojil vse gorske cilje.

Etapa se je izkazala za zelo zahtevno, predvsem za favorite za skupno zmago. Ti nikakor niso mogli pokriti napada večje skupine s številnimi specialisti za enodnevne klasike. Tudi teren jim je bil slednjim pisan na kožo, v ospredju pa se je formirala skupina 29 kolesarjev, vključno z Mohoričem, van der Poelom, Van Aertom in ostalimi.

V glavnini nihče ni želel loviti tekmecev, zato je naloga pripadla UAE Team Emirates, za katero kolesari Pogačar. Ti so porabili precej moči v neuspešnem lovljenju močne skupine, še posebej za obe zahtevni gorski etapi v Alpah v soboto in nedeljo.

V ospredju je veliko dela opravljal tudi Mohorič, ki je na prvem kategoriziranem vzponu skupaj z Van Moerom napadel in se odlepil od preostalih kolesarjev. Nato je na čelu delovala skupina štirih kolesarjev, Mohorič pa se jim je vnovič odpeljal na najtežjem delu predzadnjega kategoriziranega vzpona. Po spustu si je nabral neulovljivo prednost in zanesljivo slavil.

"Včeraj sem vedel, da bi lahko bil danes dober dan zame po pregledu etapne knjižice. Preučil sem tudi ostale etape in videl, da bo za moje karakteristike morda v igri le še ena etapa, zato sem si dejal, da je to dobra priložnost, da se znajdem v pobegu in se osredotočim le na današnjo etapo. Vse tri etape, ki sem jih dobil na tritedenskih dirkah, so bile najdaljše. Dober sem v dolgih trasah. Dolgo lahko držim dober ritem in najbrž je to razlog, da sem si to etapo posebej označil," je po etapi organizatorjem Toura dejal Mohorič.

"Nekako sem se v pravem trenutku priključil ubežnikom. Med njimi so bili zelo močni kolesarji. Zdelo se mi je, da skupaj z njimi na zadnjem vzponu ne bom zdržal, zato sem v napad krenil prej. Nisem si predstavljal, da bom napadel že po prvem gorskem cilju, saj sem sprintal le za točke v boju za pikčasto majico. Ampak imela sva (z Brentom Van Moerom, op. STA) dovolj prednosti in poskusila. Seveda sem kolesaril z zavedanjem, da je pred nama še ogromno kilometrov. Odšteval sem kilometre, počutil pa sem se zelo dobro. Do zadnjih trenutkov nisem mogel verjeti, kaj mi je uspelo," je etapo ocenil 26-letnik, ki je v cilj pripeljal v solzah.

"Na Giru in Vuelti sem že dobil etapo, ampak to je nekaj povsem drugega. To je največja dirka na svetu. Nekaj časa bom še potreboval, da dojamem, kaj mi je uspelo," je pogovor sklenil državni prvak. V soboto pa bo majico s slovenskimi simboli zamenjal za pikčasto.

V cilju je sicer drugega, Belgijca Jasperja Stuyvena (Trek-Segafredo), zmagovalca prestižne dirke Milano - Sanremo, Mohorič ugnal za 1:20 minute. Tretji je bil Danec Magnus Cort (EF Education-Nippo) z zaostankom 1:40 minute. V tej skupini sta v cilj prišla tudi van der Poel in Van Aert, ki nista imela odgovora na Mohoričevo simultanko v zaključku etape.

V soboto bo na vrsti prva prava gorska etapa od Oyonnaxa do Le Grand-Bornanda (150,8 km).

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.