20. 3. 2024, 12:03 | Vir: STA

Odhod slovenskih nogometašev na Malto zaznamovala tragedija v družini Matjaža Keka

Profimedia

Kapetan ekipe je ob tragičnem dogodki selektorju izrazil podporo in dejal, da so kot ekipa skupaj tako v dobrem kot v slabem.

Slovenska nogometna reprezentanca bo danes popoldne odpotovala na Malto, kjer jo v četrtek ob 19. uri čaka prva pripravljalna tekma za letošnje evropsko prvenstvo v Nemčiji. V slovenskem taboru, ki ga je pretresla smrt v družini selektorja Matjaža Keka, napovedujejo igro na zmago, saj takšni izidi prinašajo samozavest.

Profimedia

Ne bodo pustili, da Malta vodi igro

Na novinarski konferenci na Brdu pri Kranju je namesto selektorja Keka, ki je bil odsoten zaradi smrti v družini, svoje misli pred tekmo strnil pomočnik Boštjan Cesar. Poudaril je, da so priprave potekale dobro in brez večjih težav, vse treninge je opravil tudi Benjamin Verbič, ki je bil malce načet, manjše skrbi ima le Sandi Lovrić.

"Nekatere spremembe bomo v ekipi opravili že na prvi tekmi, zadnje informacije bodo igralci dobili danes. Nikakor ne bomo pustili, da Malta vodi igro, ampak bomo skušali takoj visoko napasti," je dejal Cesar in se ozrl na ekipo Malte.

"Malta napreduje iz leta v leto. Na precej tekmah je pokazala lepo igro, prihaja v priložnosti, mogoče jim manjka nekaj kakovosti pri zaključkih, ampak je zanimiva ekipa. Maltežani bodo imeli toliko priložnosti, kot jim jih bomo mi dovolili. Poskušali bomo celo tekmo nadzorovati ritem in seveda zmagati," je še povedal Cesar.

Žiga Živulovič jr./Bobo

Slovenija si je zagotovila določen status

Kapetan Jan Oblak je poudaril, da sta pomembni obe marčevski tekmi, tako proti Malti kot v torek doma proti Portugalski.

"Čakata nas dve pomembni tekmi v pripravah na EP. To je to, kar smo vsi čakali. Proti Malti bo tudi pomembna tekma, tako kot vsaka. Tudi izid bo pomemben, ker se s pozitivnim izkupičkom dviguje samozavest. Verjamem, da bomo pokazali dobro igro in bomo na koncu zadovoljni," je dejal Oblak.

Slovenija si je z zadnjimi uspehi in uvrstitvijo na EP zagotovila določen status. "Ta pa se v nogometu hitro menja. Pomembna je vsaka naslednja tekma. Uvrstili smo se na EP, ampak to je preteklost. Zdaj so novi cilji in nove želje. Moramo vse narediti, da status ohranimo in nadaljujemo dober niz," je pristavil Oblak.

Profimedia

Kot ekipa skupaj v dobrem in slabem

Tudi on je dodal, da si na EP želijo doseči lep rezultat, ne le nastopiti tam. "Tudi zato sta ti dve tekmi pomembni, vsak tekmec je vreden spoštovanja. Tudi tekma z Malto ne bo lahka, saj tudi ona napreduje iz leta v leto. Veliko ekip je imelo na Malti težave, tudi mi. Tako da pričakujem trdo tekmo in treba bo dati vse od sebe," je še povedal Oblak ter se ozrl na žalostni dogodek v Kekovi družini.

"V življenju se dogajajo določene stvari. Ni vse vedno lepo in pozitivno. Ampak tu je cela ekipa, strokovni štab, vsi smo skupaj v dobrem in slabem. Selektor ve, da smo na njegovi strani, da smo tu v vsakem primeru. V življenju pač ni možno, da je vedno vse lepo. Če pa je podpora prava, če so ljudje okoli tebe pravi, se gre lahko malce lažje čez te stvari. Ni pa lahko," je zaključil vratar Atletica iz Madrida.

Z Malto, 172. na lestvici Mednarodne nogometne zveze, so se Slovenci, ki so 55. na svetovni lestvici, nazadnje merili v kvalifikacijah za SP 2022 in obakrat zmagali, v gosteh z 1:0, doma pa s 4:0. Sicer pa ima Slovenija v medsebojnih tekmah z Maltežani še pet zmag in neodločen izid. Po Malti pa Slovence v torek v Stožicah čaka še težko pričakovani obračun s Portugalci.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord