3. 10. 2020, 08:54 | Vir: STA

Miami Heat brez Dragića in Adebaya izgubil drugo finalno tekmo

profimedia

Košarkarji Los Angeles Lakers so v drugi tekmi finala končnice severnoameriške lige brez težav tudi v drugo ugnali Miami Heat s 124:114. Miami je igral brez poškodovanih Gorana Dragića in Bama Adebaya, njun nastop pa ostaja pod vprašajem tudi za naslednji tekmi. Jezerniki so s prednostjo dveh zmag že na pol poti do naslova prvaka lige NBA.
 

Odsotnost organizatorja igre Dragića, moža iz ozadja in neformalnega vodje ekipe, ki si je na prvi tekmi poškodoval stopalo, se je zelo poznala v igri Miamija, saj se ekipa uvodoma nikakor ni mogla ujeti. Los Angeles je zanesljivo mlel in prednost od začetka tekme ohranil do konca.

Jezerniki so v finale vstopili kot nesporni favoriti, brez ključnih dveh mož pa se je Miami znašel v še bolj podrejenem položaju. Kalifornijska zasedba ima tako prosto pot do svojega 17. naslova prvakov lige NBA, prvega po letu 2010 s Sašo Vujačićem. S sedemnajsto krono bi se jezerniki na vrhu najuspešnejših ekip NBA izenačili z zasedbo z vzhodne obale ZDA Boston Celtics.

Miami je zadnji od treh naslovov osvojil pred sedmimi leti, vendar s povsem drugo zasedbo, katere del je bil takrat tudi trenutni nosilec igre LA Lakers LeBron James.

Prvo četrtino je Los Angeles dobil z 29:23, drugo z 39:31, tretjo je sicer dobil Miami z 39:35, zadnja je bila izenačena 21:21, vendar pa je prednost s prvih dveh četrtin več kot zadostovala.

Najboljši strelec Miamija je bil Jimmy Butler s 25 točkami, izkazal se je Kelly Olynyk s 24, Tyler Herro pa je dosegel 17 točk. Pri Los Angelesu je spet kraljevala naveza LeBron James in Anthony Davis. James je dosegel 33 točk ter po devet skokov in podaj, Davis pa 32 točk in 14 skokov.

Naslednja tekma bo v nedeljo po krajevnem času oziroma ob 1.30 zjutraj v ponedeljek po srednjeevropskem. Los Angeles za osvojitev prvenstva potrebuje še dve zmagi in po prvih dveh tekmah ni kazalo, da bi ga lahko Miami na tej poti ustavil.

Še posebej, če ne bo nazaj v igro Dragića in Adebaya. Trener Miamija Erik Spoelstra je pred tekmo dejal, da Dragić in Adebayo, ki si je poškodoval mišice ramenskega sklopa, na njej ne bosta igrala.

"Razen trenerske sem moral zadnjih 24 ur igrati tudi neke vrste vlogo starša. Oba sta res izjemna. Oba si želita igrati in sem moral za nocoj vzeti odločitev iz njunih rok," je dejal Spoelstra in pustil vrata za igranje Dragića in Adebaya vseeno nekoliko priprta. "O tem, kaj bo jutri, ne bom govoril," je dejal trener Miamija.

Soigralci pogrešajo oba ključna moža v vrsti floridske vročice. "Zelo ju pogrešamo, zaradi vsega, kar delata za nas na obeh straneh igrišča. Kot ljudje čutimo, kaj prestajata. Celo življenje sta igrala košarko za ta trenutek. Razumem, kako se počutita, ko ne moreta igrati," je bil jasen Butler po koncu druge tekme finala.

"Želita igrati, ampak trener razume, da moraš poskrbeti za svoje fante in nočeš, da bo prehudo. Potrebujemo ju, želimo si ju z nami, ampak želimo tudi, da imata dolgo košarkarsko kariero. Ko prideta nazaj, želimo, da sta povsem nared," je še dodal.

Za medije onstran Atlantika ni nobenega dvoma več, katera ekipa bo letos prejela šampionske prstane. Vrstijo se primerjave dvojca James - Davis s slovito navezo jezernikov Shaquille O'Neal in pokojni Kobe Bryant.

James in Davis sta sama poskrbela za kar 65 točk svoje ekipe ter postala prvi strelski dvojec jezernikov po letu 2002 in O'Nealu in Bryantu z izkupičkom vsaj 60 točk na kateri od tekem velikega finala lige NBA.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ