22. 9. 2020, 12:11 | Vir: STA

Michael Jordan in Denny Hamlin skupaj ustanovila ekipo v avtomobilističnem prvenstvu Nascar

Profimedia

Michael Jordan, legenda severnoameriške košarke, se je odločil za lastniški vstop v trdnjavo belskega športa. Skupaj z Dennyjem Hamlinom je ustanovil ekipo v avtomobilističnem prvenstvu Nascar. Ta bo leta 2021 začela tekmovati z Bubbo Wallaceom, edinim polno zaposlenim temnopoltim voznikom v tem bencinskem športu.

Šestkratni prvak lige NBA s Chicago Bulls, ki za mnoge onstran in tostran Atlantika velja za najboljšega košarkarja vseh časov, je po koncu kariere postal lastnik košarkarske franšize Charlotte Hornets.

Zdaj 57-letni poslovnež, ki uživa status globalne ikone, se je odločil za nov projekt, lastniški vstop v avtomobilistični šport, ki za razliko od košarke, v kateri prevladujejo afroameriški košarkarji, skupaj s severnoameriško hokejsko ligo NHL velja za belsko trdnjavo.

Nascar uživa izjemno priljubljenost v tako imenovanih južnih državah ZDA. Gre za dirkaško tekmovanje namensko izdelanih dirkalnikov, ki spominjajo na produkcijske avtomobile na pretežno ovalnih dirkališčih.

Jordan je v sodelovanju z voznikom in prijateljem Hamlinom kupil licenco za Nascar

"Zgodovinsko gledano je imel Nascar ves čas od svojega nastanka težave z raznolikostjo, temnopoltih lastnikov je bilo malo," so sporočili v izjavi za javnost iz ekipe NBA Charlotte Hornets.

"Zdaj je pravi trenutek, saj se Nascar vedno bolj razvija in so ga zajele družbene spremembe ... To vidim kot priložnost za izobraževanje novega občinstva in odpiranje več priložnosti za temnopolte v tem tekmovanju."

V središču teh "družbenih sprememb", ki jih omenja Jordan, se je znašel tudi Wallace, ki je s svojim pristopom organizatorje tega tekmovanja prisilil, da so s svojih tekmovališč odstranili zastavo konfederacije, zgodovinske sužnjelastniške tvorbe, ki jo mnogi Američani vidijo kot simbol rasizma.

Incident

Wallace kot javni podpornik gibanja proti policijskemu nasilju in za enakopravnost Življenja temnopoltih štejejo (BLM) se je junija znašel sredi incidenta, ko so v njegovi garaži na dirkališču v Alabami našli obešeno zanko iz vrvi. Incident je bil ocenjen kot rasističen in celotna dirkaška skupnost Nascar je izrazila solidarnost s 26-letnim voznikom.

Ameriški nacionalni preiskovalni urad FBI je zlovešče sume zavrnil in ni sprožil kriminalističnega postopka, čeprav v ekipi Wallacea vztrajajo, da je šlo za nastavljeno zanko in ne za naključje.

"To je edinstvena priložnost, za katero menim, da mi je v tej fazi kariere zelo všeč," je Wallace v tvitu z navdušenjem pospremil rojstvo nove ekipe Nascarja. "Hvaležen in ponižen sem, da verjamejo vame, in z velikim navdušenjem sem pripravljen začeti to pustolovščino z njimi."

Hamlin je dejal, da je bila odločitev za voznika nove ekipe "enostavna - to mora biti Bubba Wallace". "Opazen je njegov velik napredek, odkar je del pokalne serije," je dejal Hamlin in pohvalil Wallaceov aktivizem, "ker je glasen glas za spremembe v našem športu in naši državi".

Wallace je bil doslej najboljši drugi leta 2018 na dirki Daytona 500, letos se je petkrat uvrstil v najboljšo deseterico.

Jordan bo glavni lastnik nove ekipe s Hamlinom kot manjšinskim partnerjem. Hamlin, 43-kratni zmagovalec dirk, bo še naprej vozil za ekipo Joe Gibbs Racing.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord