N.Z. | 24. 6. 2020, 13:12

Mike Tyson: »Sem najbolj neodgovoren človek na svetu!«

profimedia

Nekdanji ameriški profesionalni boksar Mike Tyson je vsekakor izjemen športnik, kar dokazuje tudi naslov svetovnega prvaka v težki kategoriji, ki ga je trdno držal v svojih rokah med letoma 1987 in 1990. Nekaj povsem drugega pa je Michael Gerard ’Mike’ Tyson, znan tudi kot Malik Abdul Aziz, zasebno.

Na to nas je spomnil citat o odgovornosti, ki ga je Tyson objavil na svoji uradni Facebook strani. Takole pravi:

»Sem najbolj neodgovoren človek na svetu. Razlog, da sem takšen, pa je, ker ste mi pri mojih 21. letih dali v roke, saj je vseeno, če 50 dolarjev ali 100 milijonov dolarjev, jaz pa nisem vedel, kaj naj s tem počnemo. Sem iz geta. In ne vem, kako naj se v takšnih okoliščinah vedem. Še včeraj sem v mamilarski hiši nekoga oropal, naslednji dan pa sem postal ’svetovni prvak v težki kategoriji’. Kdo sem torej jaz? Kaj sem? Saj sploh ne vem, kdo prav zares sem. Sem samo neumen otrok. Zlorabljen. Kradejo me odvetniki. Mislim, da imajo več mojega denarja kot jaz. Ali pa imam morda jaz več denarja od njih. Sem samo neumen vzkipljiv bedak. Sem samo bedak, ki misli, da je nekdo. In potem mi vi pridigate, naj bom odgovoren?«

Tysonovo nemirno življenje

Tekom svoje bleščeče boksarske kariere je namreč postal znan tudi po svojem spornem obnašanju, tako v ringu kot zunaj njega. Čeprav Tyson še danes velja za enega najboljših boksarjev v težki kategoriji vseh časov, ki je bil sprejet v Mednarodni boksarski hram slavnih in Svetovni boksarski hram slavnih, se je moral leta 1992 zagovarjati zaradi obtožb posilstva lepotne kraljice Desiree Washington, 18-letnice, ki jo je spolno napadel v hotelski sobi v Indianapolisu. Takrat je bil kaznovan s šestletno zaporno kaznijo, a bil izpuščeno po treh letih.

Tyson je bil tudi sicer znan kot veliki ženskar, tuj mu ni bil niti svet drog in alkohola, hkrati pa je bil še nadvse vraževeren, zaradi česar se je neredko po ’pomoč’ zatekel k raznim vračem in čarovnicam.

Da je njegovo osebnost znatno zaznamovalo nelepo otroštvo, je jasno, ko izvemo, da je bila njegova mama alkoholik, ki je za denar spala z moškimi, da bi družini zagotovila streho nad glavo, njegov biološki oče pa je bil v resnici uspešen zvodnik, ki pri vzgoji Tysona ni zares sodeloval.

Prvič so ga zaradi kraje zaprli že kot najstnika, pri rosnih 13 letih, nato pa poslali v popravni dom, kjer je srečal učitelja, ki je v njem zaznal potencial. Življenje se mu je prav zares spremenilo šele leta 1980, ko ga je ta učitelj spoznal z legendarnim trenerjem Cusom D’Amatom.

Izjemen uspeh v ringu mu je kmalu napolnil žepe, dekleta pa so mu pričela padati pod noge. Tyson je tako spoznal manekenko Naomi Campbell, se sestajal z misico Suzette Charles in spoznal igralko Robin Givens, s katero se je poročil, a ji nikakor ni ostal tudi zvest. Kasneje se je poročil še enkrat z eno izmed svojih ljubic in se od nje ločil, ko ji je priznal, da se je okužil z aidsom, kar se je kasneje izkazalo za neresnčno.

Leta 1997 je bankrotiral. Takrat je moral prodati vseh svojih 62 avtomobilov. Leta 1999 pa ponovno končal v zaporu zaradi fizičnega napada, ki mu je botroval nesporaum.

Tysona je nazadnje prizemljila šele huda osebna tragedija, ko mu je v nesreči umrla štiriletna hčerka. Takrat je Tyson v življenju obrnil nov list. Danes redno obiskuje psihoterapevta, poročen pa je z ženo Kiki, s katero se poznata še iz otroštva in imata skupaj dva otroka.

profimedia

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.