14. 3. 2022, 12:37

Na GRUBINEM MEMORIALU zbrali več kot 15.000 evrov za družino Jesenšek

Marko Delbello Ocepek
Na GRUBINEM MEMORIALU zbrali več kot 15.000 evrov za družino Jesenšek (foto: Marko Delbello Ocepek)

Trenutni znesek zbranih sredstev za družino Jesenšek je že presegel 15.000 evrov. Sredstva na tekoči račun še kar prihajajo. Slovenci smo ponovno dokazali, da smo empatičen narod, ki zna stopiti skupaj in pomagati ljudem v stiski.

Na zdaj že tradicionalnem Grubinem memorialu so se v petek, 11. marca v Kranjski Gori zbrali ljubitelji belih strmin, podporniki memoriala in Grubini prijatelji. Po dveh letih prisilnega premora je bila na smučišču Kekec ogromno nasmehov, stiskov rok in objemov starih prijateljev, ki so po dobrodelnem veleslalomu uživali še na koncertu skupine Joker Out. Kot presenečenje sta se na odru mladim rockerjem pridružila tudi Gregor Skočir in Tomi Meglič.
 
Prvi dobrodelni snežni spektakel je potekal na pobudo Dragovega prijatelja in dolgoletnega ˝cimra˝ Reneja Mlekuža, ki je na prvem dogodku celotna zbrana sredstva namenil Dragovemu sinu Maksu, na drugem Grubinem memorialu so z zbranimi sredstvi pomagali sedemnajstletnemu Timu, na tretjem 7-članski družini iz Vuhreda, na četrtem družini iz Slovenske Bistrice, ki je s sredstvi obnovila streho, leta 2020 družini Rajh iz Ruš, poleg finančnih sredstev so jim hišo obnovili v oddaji Delovna akcija. Letos pa bodo sredstva namenjena 6-članski družini Jesenšek iz okolice Litije.

Dogodek so tudi letos podprli večletni partnerji in sponzorji Turizem Kranjska Gora, Generali in NLB. V imenu Zveze prijateljev mladine Ljubljana Moste - Polje sta ček zavarovalnice Generali v vrednosti 2.000 evrov in ček NLB v vrednosti 1.000 evrov sprejela Rene Mlekuž in Domen Mavrič, organizatorja Grubinega memoriala. Avtohiša Kranj pa je družini Jesenšek v enoletno uporabo podarila vozilo Citroen, Blažič robni trakovi pa novo kuhinjo in 3 otroške sobe. H končnemu znesku so pripomogli tudi drugi donatorji, tako podjetja (Atlantic group, Vzajemna, Lumar, Lačni Kekec) kot posamezniki.
 
"Vesel sem, da bomo družini lahko pomagali k boljšemu življenju. Poleg denarja in avtomobila bodo prejeli novo kuhinjo z vso opremo, pa pohištvo za otroške sobe in tudi tedenski oddih v toplicah. Vem, da je Gruba ponosen na nas," pove pobudnik Grubinega memoriala Rene Mlekuž, soorganizator Domen Mavrič pa doda: "Vzdušje v Kranjski Gori je bilo fenomenalno, nabito s pozitivno energijo čisto vseh. Spet smo se srečali stari prijatelji, užitke na belih strminah pa združili še z "Rokenrolom za Grubo". Le kaj je še lahko lepšega!"

Veleslaloma se je udeležilo več kot 150 smučarjev in smučark, ki so se spustili po snežni strmini smučišča Kekec. S plačilom štartnine so prispevali k zbranemu znesku za pomoč družini Jesenšek. Prvi se je po smučišču spustil Felix Neureuther, sledila sta Jure Košir in Mitja Dragšič, s štartno številko 1 pa se je na progo podal Maks Grubelnik, sin Draga Grubelnika.

Nekateri v vlogi tekmovalcev, drugi pa zgolj kot obiskovalci, so se dogodka udeležili tudi: Alenka Dovžan, Špela Pretnar, Mitja Dragšič, Mitja Valenčič, Andrej Šporn, Špela Bračun, Bernard Vajdič, Tomi Meglič, Gregor Skočir, Martin Janežič Buco, Patrick Vlačič in drugi. V en glas dodajajo, da vsako leto z veseljem pridejo, skupaj obujajo spomine na Grubo, na smučarske čase in poskrbijo tudi za dobrodelnost.

Po koncu tekmovanja se je dogodek nadaljeval na Snežni plaži pod smučiščem, kjer so obiskovalce zabavali Joker Out, mladim rokerjem pa sta se kot gosta presenečenja pridružila tudi Gregor Skočir in Tomi Meglič. Veleslalomski predstavi je tako sledila še energična rock`n`roll zabava. 
 
Rene Mlekuž, pobudnik Grubinega memoriala in njegov najboljši prijatelj, je Dragu zelo hvaležen predvsem za drugačen pogled na življenje, ki mu ga je dal. "Jaz sem bolj "ziheraški", bolj premišljen, on pa je pogledal z druge strani in to mi je največ pomenilo. Bilo je tudi dosti norčij, iskrenosti. Nikoli ni imel nobenih zadržkov povedati tisto, kar si je mislil in menim, da so to tisti pravi odnosi, ki morajo biti med nami. Današnja slika pove vse. Zakaj smo prijatelji, zakaj smo bili v dobrih odnosih in konec koncev smo tu tudi zato, da pomagamo drug drugemu."

Prvo mesto je letos osvojil Boštjan Brus, na drugo mesto se je uvrstil Adam Bernard, na tretjem mestu pa je tekmo končal Dejan Pristovnik. V ženski konkurenci je prvo mesto zasedla Anja Zalokar, druga je bila Patricija Demšar, tretja pa Tanja Žerjav.
 
Množična udeležba in navdušenje ob zbranem znesku sta dokaz, da se mora tradicija nadaljevati tudi v prihodnje ter da bo spomin na Grubo ne samo večno živel, ampak preko memoriala skrbel, da bo vsakdan vsaj nekaterih družin lažji in lepši.
 
ŠE VEDNO LAHKO ZA DRUŽINO JESENŠEK DONIRATE NA SPODNJE PODATKE:

ZVEZA PRIJATELJEV MLADINE LJUBLJANA MOSTE POLJE
PROLETARSKA CESTA 1, 1000 LJUBLJANA
IBAN: SI56 3300 0000 1303 865
BIC: HAABSI22
KODA: CHAR
NAMEN: HUMANITARNA POMOČ DRUŽINI
SKLIC: SI00 681 (sklic je obvezen)

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.