31. 5. 2020, 12:36 | Vir: STA

Na protestih proti policijskemu nasilju več zvezdnikov košarkarske lige NBA

profimedia

Več igralcev v severnoameriški košarkarski ligi NBA je v soboto sodelovalo na mirnih protestih po Združenih državah Amerike, poročajo tuje tiskovne agencije. Med njimi je bil tudi 23-letni košarkar Boston Celtics Jaylen Brown, sicer podpredsednik združenja košarkarjev lige NBA.

Brown je do rodne Atlante v zvezni državi Georgia, kjer je sodeloval na protestih, potreboval 15 ur z avtomobilom.

"To je miren protest. To, da sem slavna oseba, košarkar v ligi NBA, me ne izključuje iz družbe in pogovorov o tej temi. V prvi vrsti sem temnopolt član te družbe. Tukaj sem, da izpostavljam nepravičnost, ki smo ji priča v zadnjem času," je dejal Brown.

"Naše glasove morajo slišati. Imam 23 let. Ne poznam vseh odgovorov. Brez vsakega dvoma pa se počutim kot mnogi drugi v teh trenutkih," je po javljanju na instagramu zaključil Brown, ki je na protestih nosil transparent z napisom zadnjih besed umrlega temnopoltega Američana Georga Floyda, "ne morem dihati".

Kot mnogi po nasilni smrti Georga Floyda v začetku tega tedna, skuša dvigniti zavest svojega naroda in opozoriti na neenakost ter nepravičnost, ki po njegovem mnenju vlada v ZDA. Šestinštiridesetletni Floyd je v ponedeljek umrl v Minneapolisu, potem ko je policist s kolenom več minut pritiskal na njegov vrat ob aretaciji.

Na protestih v Atlanti se je košarkarju Bostona pridružil tudi član Indiana Pacers Malcolm Brogdon. V Los Angelesu sta protestirala nekdanji šampion lige NBA s Cleveland Cavaliers JR Smith in zdajšnji košarkar Utah Jazz Jordan Clarkson. V Fayettevillu je na protestih sodeloval nekdanji soigralec Luke Dončića pri Dallas Mavericks Dennis Smith ml.

V ZDA v več mestih sicer potekajo mirni protesti, ponekod pa je izbruhnilo tudi nasilje med protestniki in policijo.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.