4. 2. 2022, 15:39 | Vir: STA

Na stadionu Ptičje gnezdo v Pekingu je zagorel olimpijski ogenj

profimedia

Z otvoritveno slovesnostjo so se v Pekingu na Kitajskem začele 24. zimske olimpijske igre. Do 20. februarja se bo za rekordnih 109 kompletov medalj borilo okoli 3000 športnikov iz 91 držav. Slovence sta pod slovensko zastavo na stadion Ptičje gnezdo pripeljala smučarka Ilka Štuhec in deskar Rok Marguč.

Slavnostna govora sta imela predsednik organizacijskega odbora iger Cai Qi in predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja (Mok) Thomas Bach. "Pričakujemo, da bo srečanje med kitajskim tradicionalnim pomladnim festivalom in sodobnim olimpijskem gibanjem zgradilo most med kulturami in vam prineslo bogato izkušnjo," je dejal Qi.

Bach je v svojem govori izpostavil pomen športnih vrednot. "Olimpijci boste pokazali, kako zgleda naš svet, ko spoštujemo drug drugega in pravila," je poudaril Bach, ki v govoru ni pozabil omeniti, da je letošnje kitajsko leto v znamenju tigra. "Tiger predstavlja željo, pogum in moč. Po tej želji, po tem pogumu je Kitajska postala država zimskih športov," je poudaril predsednik Moka.

Olimpijsko zaprisego sta v imenu športnikov prebrala smučarski tekač Wang Qiang in deskarka Liu Jiayu, igre pa je za odprte razglasil kitajski predsednik Xi Jinping, nebo pa je že tretjič na dogodku razsvetlil ognjemet.

Pred tem je potekal tradicionalni mimohod držav. Reprezentance so na stadion vkorakale skozi vrata, ki so simbolizirala svet, ki prihaja na Kitajsko. Tla stadiona so sestavljali številni led-ekrani, ki so ves čas spreminjali barve in vzorce, sicer pa so ekrani skupaj tvorili veliko ledeno ploskev.

Kot prva je tradicionalno vstopila Grčija, Slovenija, ki jo bo na igrah zastopalo 42 športnikov, je na stadion pod vodstvom Štuhčeve in Marguča vkorakala v zadnji tretjini. Predzadnja je na "ledeno ploskev" prišla prihodnja gostiteljica iger Italija, zadnja pa gostiteljica iger Kitajska.

Največjo delegacijo športnikov bodo na igrah imele ZDA, ki so na Kitajsko poslale 224 športnikov, medtem ko bo 17 držav na igrah imelo le po enega predstavnika, med njimi sta tudi Indija in Ekvador.

Svoje mesto je na slovesnosti našla tudi priredba znamenite skladbe Imagine Johna Lenona s sporočilom o miru in sožitju. Olimpijsko zastavo je na stadion prineslo šest nekdanjih odličnih športnikov, ob njenem dvigu pa so kitajski otroci v grščini zapeli himno iger.

Predtekmovanja so se na treh olimpijskih prizoriščih v Pekingu, Yanqingu, Zhangjiakouju že začela, medtem ko bodo prve končne odločitve v soboto, ko bo vroče železo s smučarskimi skakalkami imela tudi Slovenija.

Olimpijski ogenj bo v Pekingu, prvem mestu, ki bo gostil tako poletne kot zimske olimpijske igre, ugasnil na zaključni slovesnosti iger 20. februarja. Poletne igre v Pekingu so bile za Slovenijo tekmovalno gledano zelo uspešne, kako uspešne bodo letos pa bo znano v prihodnjih 16 dneh.

Odprtje, ki ga je režiral najbolj znani kitajski filmski režiser, 71-letni Zhang Yimou, je trajalo dobri dve uri. Predstava je bilo zelo tehnološko obarvana s številnimi vizualni presežki. Yimou je bil zadolžen že za režijo odprtja in zaprtja poletnih OI 2008, takrat je spektakel ob odprtju trajal štiri ure, danes pa je tudi zaradi temperatur pod lediščem bil krajši, a vseeno daljši, kot je bilo načrtovano.

Rdeča nit slovesnosti, na kateri je sodelovalo okoli 3000 nastopajočih, večinoma študentov, so bile snežinke. Po tradicionalnem mimohodu držav so se snežinke z imeni držav združile v eno veliko snežinko, znotraj katere je ob koncu zagorel tudi olimpijski ogenj.

Slovesna otvoritev se je sicer pričela s točko v počastitev prihoda pomladi, ki je za kitajsko kulturo zelo pomemben, Kitajci pa si želijo, da bi prihod pomladi pozdravili povsod po svetu. Že zaključek prve točke je pospremil ognjemet.

V programu se je režiser prireditve spomnili tudi vseh 23 prizorišč ZOI pred Pekingom, ki so se izmenjavala v ledeni kocki. Potem so iz nje s pomočjo vizualnih efektov nastali olimpijski krogi.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih TikTok, Youtube, Instagram in Facebook.