29. 3. 2022, 20:05 | Vir: STA

Šok za smučarski narod! Se Zlata lisica poslavlja?

Profimedia

Po uspešnem zaključku letošnjega svetovanega pokala v Planici, je smučarska zveza šokirala Slovence. Zlate lisice prihodnjo sezono tekem svetovnega pokala ...

Mariborske Zlate lisice, tradicionalnega tekmovanja za svetovni pokal alpskih smučark na Mariborskem Pohorju, ni v načrtovanem tekmovalnem koledarju za prihodnjo sezono svetovnega pokala v alpskem smučanju 2022/23 pod okriljem Mednarodne smučarske zveze.

Kot so danes pojasnili s Smučarske zveze Slovenije, so njihovi predstavniki v rednem kontaktu s pripravljavci koledarja, saj je "naša prioriteta zadržati ženski sklop tekem svetovnega pokala v alpskem smučanju v Sloveniji".

"Od generalnega sekretarja Mednarnodne smučarske zveze Michela Viona smo ta konec tedna v Planici dobili informacijo, da Zlate Lisice v prvem osnutke koledarja za prihodnjo sezono tekem svetovnega pokala ne nameravajo vključiti," so danes sporočili s Smučarske zveze Slovenije.

Zakaj ne dovolijo, da tekmovanje poteka v Sloveniji?

"Argumenti Viona za takšno namero so večkratne prestavitve tekmovanj iz Maribora v Kranjsko Goro ali celo odpovedi. V zadnjih desetih letih kar osemkrat. Prestavitve naj bi predstavljale preveliko negotovost in logistične zaplete tako pri Mednarodni smučarski zvezi, TV produkciji kot pri ekipah posameznih nacionalnih zvez, udeleženk tekmovanj. Predvsem pa želijo poleg obljub na terenu videti konkretne tehnične rešitve, ki jih do danes še ni," so sporočili iz slovenske zveze.

Sestavo koledarja dodatno otežujejo tudi ambicije mednarodne federacije, ki si želi več novih prizorišč v različnih državah, saj bi s tem promoviral smučanje na novih trgih v Evropi in predvsem v svetu.

"Zavedajoč se nevzdržnosti obstoječega modela smo v Smučarski zvezi Slovenije že takoj po letošnji izvedbi Zlate Lisice v Kranjski Gori, začeli intenzivne pogovore z Alpskim smučarskim klubom Branik Maribor in Mestno občino Maribor. Slednja se po novem aktivno vključuje v organizacijo Zlate Lisice kot enakovredni partner, s pravicami in obveznostmi.

Lastnik smučarskega centra Pohorje v tej novi sestavi obljublja potencialno izvedbo Zlate Lisice v Mariboru, kot prioriteto novega podjetja pod Pohorjem. Tej viziji pa naj bi sledile tako investicije v tehnično zasneževanje kot tudi način upravljanja centra, kjer bi bila prva prioriteta zasnežena proga za Zlato Lisico," so ob tem še pojasnili.

Bodo naleteli na gluha ušesa?

"S temi argumenti smo že v soboto seznanili generalnega sekretarja Mednarodne smučarske zveze najprej s strani Smučarske zveze Slovenije, kasneje pa so to storili tudi predstavniki Alpeskega smučarskega kluba Branik Maribor in Mestna občina Maribor, ki so se s tem namenom pripeljali v Planico v nedeljo.

Generalni sekretar je z našimi argumenti odpotoval v Saalbach, kjer med drugim usklajujejo oziroma zaključujejo predlog koledarja za alpske discipline na ravni operativnega dela mednarodne zveze, ki gre v predstavitev njenemu predsedniku in nato v uradno potrditev na pristojne organe mednarodne smučarske federacije," je zapisano v izjavi za javnost Smučarske zveze Slovenije.