Anja Oman | 18. 1. 2020, 06:00

Nataša Gorenc: "Popoln izgled ne pomeni popolne notranjosti."

Aleksandra Saša Prelesnik

Natašo Gorenc sem tako kot večina Slovencev spoznala prek resničnostnega šova, v katerem je ljudem s prekomerno težo pomagala izgubiti kilograme. Po ne preveč natančnem gledanju oddaje sem si o njej ustvarila sliko: odločna, glasna, močna, stroga, zahtevna, ambiciozna. Nisem bila preveč navdušena.

Čisto po žensko sem jo strpala v enega od predalčkov. Potem sem jo po popolnem naključju spoznala v živo. Širok nasmeh, iskrene oči in tople besede. Danes vem, da je Nataša res močna, a je tudi topla, nežna, ženstvena, ljubeča, prijetna, pristna, iskrena, spoštljiva, prizemljena, realna in ranljiva točno toliko, kot smo vsi. 

Na intervju sem se odpravila z veseljem. Biti v prostoru z Natašo je vedno prijetno. Poleg tega je profesionalka. Osebna trenerka z mnogo izkušnjami. Moj načrt je bil, da iz nje izvlečem recept za popolno telo do poletja. A intervju se je odvil v nepredvideno smer.

Nataša, mi lahko poveš, kaj bi svetovala vsem našim bralcem. Kako do poletja izgledati dovolj dobro, da bomo na plaži lahko samozavestno hodili v kopalkah? 

Haha, vsi sprašujejo isto. Ampak jaz pravim takole: do poletja? Pa potem? Tega nikoli nisem razumela. Vadba bi morala biti nekaj, po čimer ljudje hrepenimo, nekaj kar potrebujemo, morala bi biti obvezen del našega življenja. Vadba je zdravilna. Za telo in duha. Računanje kalorij in postavljanje terminov za dosego ciljev, potem pa spet nič?

To je brez zveze. To je površinsko. Jaz bi raje svetovala, da se potrudimo vključiti vadbo v svoje življenje in da to postane del nas. Vedno. Saj smo tako narejeni. Potrebujemo jo. Zame je uspeh, ko ljudje to razumejo. 

Najlepše spremembe so tiste, ki jih ljudje dosežejo mimogrede, medtem ko se zabavajo in uživajo. 

Aleksandra Saša Prelesnik

Po tvojem vadba torej ni le orodje za dosego ciljev? 

Meni se zdi pomembno, da je telo funkcionalno. Da lahko opravlja vsakdanja opravila brez posebnega napora. Da imamo energijo, da smo zdravi, da skozi vadbo sproščamo stres. Mojih treningov se marsikdo na začetku boji, ker misli, da sem prestroga, da so preintenzivni in da jih ne bodo zmogli. To mi povejo.

Ampak že po prvem treningu vidijo, da točno vem, kaj delam in zgodi se, da jih to popolnoma vrže s tira stalnega stresa, meja in pravil. Ravno ta teden me je poklicala stranka. Iz avta. Je rekla, da ji solze kar same tečejo. Ker si je po tako dolgem času dovolila tako sprostiti in si vzeti čas za vadbo. Zase. Ljudem želim dati priložnost, da spraznijo glavo, se očistijo in preizkušajo svoje meje. Grejo čez meje. Rastejo. 

Hudo mi je, ko vidim, da je vadba danes postala dodaten stres. To ni namen vadbe. 

Zakaj misliš, da se je to zgodilo? 

Danes je veliko izvajalcev različnih vadb in treningov in vsak išče svoj prostor v konkurenci. Z razglašanjem, kaj vse je nevarno in kako moramo paziti in obiskovati samo določene vadbe, se je ustvarilo javno mnenje, da je vadba v svojem bistvu zelo nevarna. Seveda je to dobra marketinška strategija, a gre za zavajanje.

Vadba pod strokovnim nadzorom ni nevarna. Vztrajam pri tem, da mora človek čez svoje meje, da vzljubi vadbo, ne pa, da mu ta povzroča nove skrbi in da mora biti vsak gib tako natančno opredeljen in omejen. Telo mora biti funkcionalno in pripravljeno na napore, ki jih je v vsakdanjem življenju mnogo. 

Priznati moram, da sem od tebe pričakovala drugačne odgovore. Po oddaji sem si ustvarila neko mnenje o tebi in tvojem načinu dela, ki se ne sklada čisto s tem, kar mi sedaj pripoveduješ. Delovala si bolj "na nož".

Nisi edina (smeh). Treba je vedeti, da je bil to vseeno šov. Produkcija je prikazala odseke s treningov in moje izjave, ki bodo gledalce čimbolj šokirale, zabavale ali kako drugače pritegnile. Konteksta je bilo veliko več.

Jaz sem oddajo delala z vsem srcem, ni mi bilo vseeno in to je morda izpadlo drugače, kot je bilo v resnici. Priznam, da sem bila zelo šokirana, ko sem brala prve komentarje. Vsi so mi rekli, da jih ne smem, pa sem jih vseeno (smeh). Ni bilo lahko prebrati tistega. Začudilo me je, da govorijo o meni kot o nekom, kar niti slučajno nisem jaz. 

Prizadelo me je, ker sem vedela, da res nisem taka, kot govorijo. 

Aleksandra Saša Prelesnik

Tudi strokovni kader ti je na podlagi oddaje očital nekaj napak. Če bi vedela, kaj vse bo to prineslo za sabo, bi še enkrat sodelovala v šovu? 

Seveda. Bilo je tudi ogromno pozitivnih odzivov. Mislim, da smo z oddajo naredili veliko dobrega za šport v Sloveniji. Motivirali smo mnogo ljudi, pokazali, da se da marsikaj narediti in ustvarili dobro športno klimo.

Prepričana sem, da bi vsakdo izmed teh, ki so naju pljuvali, z veseljem sprejel najino mesto trenerja v oddaji. Bilo je nekaj očitkov, ampak to je pri nas navada, ko gre za nevoščljivost. Dobila sem tudi veliko pohval od trenerjev, ki jih tudi sama zelo spoštujem. 

Ljudje pri izpostavljenih osebah mnogokrat nimamo zadržkov. Povemo, kar si mislimo, ne da bi se vživeli v vlogo tistega, ki ga ogovarjamo.

Ne samo izpostavljene osebe, ženske na splošno smo zelo izpostavljene. Sploh ločene, z otroki. Na vsakem koraku slišimo, kaj vse smo naredile narobe in kaj vse bi morale narediti drugače.

Ko sem se pred štirimi leti ločila, je bilo zelo hudo. Ampak sem hvaležna za vse izkušnje. Naučile so me zazreti se vase in premagovati ovire v sebi. Vem, da delujem, da vse zmorem. "Nataša bo že." Saj bom! Sem tako tudi vzgojena. Ampak včasih bi si želela malo več razumevanja. 

Ljudje mislijo, da sem vedno močna. Pa nisem.

Tvoji vadeči te bolje poznajo. Kdo so tisti, ki pridejo k tebi in kaj jim ti nudiš? 

Zelo različno. Ženske, moški, tisti, ki hočejo izgubiti kilograme, športniki ... Kar mi je zares pomembno, je to, da ustvarjam skupino stalnih strank. Tistih, ki z veseljem pridejo k meni, ki se poistovetijo z mojo filozofijo in pri meni ostanejo. Ne trenirajo zato, da bodo čez tri mesece dosegli cilj in prenehali, ampak zato, ker jim vadba začne predstavljati nekaj pozitivnega.

Nimam mase ljudi, za vsakega vem, kako mu je ime, z vsemi se poskušam povezati in ustvariti dobro atmosfero. Spremljam napredek, poznam svoje stranke. Verjamem v individualen pristop. Ni mi vseeno za nikogar.

Veliko mi pomenijo. Velik del mojih vadb je tudi sprejemanje, druženje, ustvarjanje družabnih skupin. Ljudje smo družabna bitja, to potrebujemo. Vesela sem, ko lahko ljudem dam in vadbo in varno okolje, v katerem se počutijo sprejete. 

Imaš svojo telovadnico (Gym by Nataša), si del mogih projektov, čas namenjaš ljudem na svojih družbenih omrežjih, ob vsem tem pa si še mama. Imaš tri otroke in ste zelo povezani.  

Z otroki smo zares zelo povezani. Ob meni so bili skozi marsikatero težko preizkušnjo in so lahko videli, kakšna sem, da jim bom vedno na voljo in v oporo. Zame so na prvem mestu.

Kljub temu da so že večji, se seveda stalno sprašujem, kaj vse bi lahko naredila drugače, kako bi bilo lahko še bolje, kje bi lahko bila bolj stroga. Sem zelo ljubeča mami, razumevajoča, mogoče bi kdaj morala kje meje postaviti drugače. 

Aleksandra Saša Prelesnik

Kako pa gledaš na današnji trend na družbenih omrežjih? Popolna telesa, filtri ... Kako to vpliva na tvoje otroke in mlade na splošno? 

Z mojimi otroki se o tem veliko pogovarjam, pa vseeno vidim, da je vpliv zelo močan. To je še ena od stvari, ki vadbo spreminjajo v nekaj stresnega. Stres zaradi števila kalorij, nedoseženih rezultatov, primerjanja.

Mladi ne razumejo, da tako ozek pas naravno ne obstaja. Ko fotografijo pogledaš malo bolje, vidiš, da je steber za osebo tudi močno zamaknjen zaradi retuširanja. Nerealni, nedosegljivi rezultati vodijo v depresijo. Da o zlobnih komentarjih sploh ne začnem. Koliko je tega. Ne razumem. Kako lahko nekdo napiše nekaj zlobnega sočloveku. Vem, da je to izraz nezadovoljstva pa vseeno. Vsi smo ljudje.

Hudo mi je, ko gledam mlade, ki imajo popolna telesa, pa v sebi niso zadovoljni. Hrepenijo po nečem, kar ne obstaja, namesto, da bi se imeli radi. 

 Kaj je zate popolno telo? 

Popolno telo je zdravo telo. Telo, ki je funkiconalno in se človek v njem dobro počuti. Lahko ima 10 kg več, ker mogoče rad uživa v življenju, ampak uživa tudi v vadbi, je srečen in zadovoljen. Zunanje popolnosti ni. Enkrat so moderne večje zadnjice, drugič večje oprsje, lepotni ideali se spreminjajo.

Znati moramo sprejeti svoje telo in ga imeti radi, skrbeti zanj z vadbo, zdravo prehrano in vse to vzeti kot del življenja, ne kot omejitve. Narejeni smo bili za aktivnost, nosimo jo v sebi. Pomaga nam predelati tudi notranje boje in izzive. Vadba nas osrečuje. Zdravo telo mi pomeni zdravo navzven in navznoter. Fizično in psihično. 

Aleksandra Saša Prelesnik

Slovenci smo precej športen narod, a bojim se, da smo res tudi mi v zadnjem času skrenili s poti zdravega. Pri športu in sicer. 

V Sloveniji je še vedno ogromno sivine. Zaprti smo, bojimo se. Ne vem, ali je to zaradi zgodovine, ker smo bili veliko časa pod nekom in ponižni, ampak mislim, da je čas, da se odpremo. Ker nosimo to v sebi. Da znamo pristopiti, prisluhniti, da ne obsojamo, tekmujemo, da privoščimo soljudem samo najlepše. Verjamem, da se to da, če ne bomo tako ozkogledi in bomo znali videti širšo sliko. 

Kot to, da ni cilj biti lep do poletja, ampak zdrav ves čas? 

Točno tako. Spoštovanje do sebe. In do drugih. Vedno. Vedno si lahko vzamemo toliko časa, da premislimo, kako bomo nekaj povedali. V živo ali prek komentarjev. Premislimo, kako se počuti tisti na drugi strani. Vem, da je težko, ko si v slabem položaju, ampak ravno vadba je odličen način, da to stanje spremeniš v boljše.

Ker ti pomaga sprostiti stres, če je ne jemlješ zgolj kot orodje za hujšanje, ampak si pustiš, da v njej uživaš. Da premikaš svoje meje. Da krepiš telo in duha. Da pustiš športu, da te zdravi. To je dobra pot k zdravemu telesu. In sreči na plaži. 

Nataša med intervjujem pozdravi vsakogar, ki pride v prostor. Z nekaterimi si izmenja po nekaj prijaznih besed in se nato spet popolnoma posveti vprašanjem. Osredotočena, odločna, z veliko globine. Nataša daje občutek, da je stoodstotno na voljo vsakomur, ki bi jo potreboval. Včasih jo to stane zasebnosti in jo izpostavi zlobnim jezikom. A se bori naprej. Ker verjame v ljudi, ker verjame v podporo in skupnost. Ker pristopi sama od sebe. Ker se je za nekatere stvari preprosto vredno boriti.  

Je plaža 2020 ravnokar postala desetletje 2020? Ne jutri, kar danes začnem! Hvala, Nataša!