14. 9. 2020, 11:37 | Vir: STA

Neymar prepričan, da je bil na tekmi žrtev rasizma

Xinhua/STA

Nogometni prvak iz prestolnice Francije PSG je porazno začel novo sezono v elitni francoski prvi ligi. Na dveh uvodnih tekmah ligue 1 so Parižani vpisali dva poraza. Tekmo proti Marseillu (0:1) je zasenčilo nešportno dogajanje na zelenici, v katerega je bil vpleten tudi prvi zvezdnik Neymar. Prepričan je, da je bil na tekmi žrtev rasizma.

Tekmo na osrednjem pariškem stadionu Park princev so zaznamovali številni nešportni trenutki. V sklepnih minutah so se čustva razvnela in igralci nasprotnih moštev so si skočili v lase.

Sodnik je zaradi pretepa pokazal kar pet rdečih kartonov, tri domačim nogometašem in dva gostom, argentinski zvezdnik Angel Di Maria pa si je pred tem privoščil nezaslišano potezo, ko je sredi pandemije novega koronavirusa v obraz pljunil Španca Alvara Gonzaleza Soberona.

Za Di Mario je bila to prva tekma po karanteni, saj je bil v začetku septembra pozitiven na testu za novi koronavirus. Sodnik je zaradi incidenta prekinil tekmo in si ogledal videoposnetek, vendar Argentinca ni kaznoval, saj ni bilo povsem razločno, ali je Alvara s pljunkom zadel v obraz.

Iz karantene se je vrnil tudi Neymar, ki je v sklepnih trenutkih tekme sprožil pretep na igrišču in bil po ogledu VAR izključen zaradi udarca nasprotnika s pestjo v zatilje. Ob tem je Alvara označil za rasista.

Neymar je po koncu tekme na družbenih omrežjih izlil ves svoj žolč, češ da naj bi mu Alvaro zabrusil, da je "k*rbin opičji sin".

"Poglejte rasizem. Zato sem ga udaril. Obžalujem le, da tega idiota nisem udaril direktno v obraz," je pozneje tvitnil eden najdražjih nogometnih igralcev na svetu.

"Neymar mi je rekel, da gre za rasistično žalitev, vendar na igrišču nisem slišal ničesar," je po tekmi dejal trener PSG Thomas Tuchel.

"V nogometu ni prostora za rasizem, vendar mislim, da temu ni bilo tako," pa je za Telefoot dejal trener Marseilla Andre Villas Boas.

Po poročanju Telefoota je Gonzalez, ko so ga vprašali o dogodku, odgovoril: "Kakšen rasizem?"

Prek tviterja je objavil fotografijo, na kateri se objema s temnopoltimi soigralci v ekipi, pod njo pa zapisal: "Ni prostora za rasizem. Imam čisto kariero z veliko prijatelji v vsakodnevnem življenju. Včasih se moraš naučiti častno izgubiti na igrišču. Tri točke danes!"

Športni direktor PSG Leonardo pa je izrazil mnenje, da sodnik Jerome Brisard nima dovolj izkušenj, da bi sodil takšno tekmo.

"Štirinajst rumenih kartonov in pet rdečih pomeni, da tekma ni bila pod nadzorom," je dejal Leonardo.