3. 3. 2021, 19:15 | Vir: STA

Novo veselje v slovenskem taboru, Nika Križnar bronasta na veliki skakalnici

Smučarska zveza Slovenije

Norveška smučarska skakalka Maren Lundby (296,6 točke) je zmagovalka premierne tekme deklet na veliki skakalnici na svetovnem prvenstvu v Oberstdorfu. Srebro je osvojila Japonka Sara Takanashi (287,9), za novo slovensko veselje pa je z bronom poskrbela Nika Križnar (287,1). Svetovna prvakinja s srednje naprave Ema Klinec (273,3) je bila šesta.

Olimpijska prvakinja Lundbyjeva je po srebrni kolajni na srednji napravi, ko je zaostala le za Klinčevo, kljub slabši sezoni v svetovnem pokalu v Oberstdorfu izjemna. "Praznovala bom, a trenutno sem še vedno brez besed," je po zmagi dejala Lundbyjeva za nemško televizijo ZDF.

Šestindvajsetletna skakalka je postala prva svetovna prvakinja v zgodovini na veliki skakalnici, saj je bila tekma na večji napravi prvič na sporedu prvenstva 12 let po uvedbi ženskih skokov na nordijskih SP.

Prvič so skakalke na SP nastopile leta 2009, leta 2013 so na program dodali tekmo mešanih ekip, leta 2019 ekipno tekmo. Letos pa imajo skakalke prvič enako število tekem kot skakalci.

Križnarjeva, sicer vodilna skakalka to zimo v svetovnem pokalu, je bila po prvi seriji druga, v finalu pa je nato prišla do svoje prve velike kolajne.

"Ostala sem brez besed. Prekrasen dan je za mano. Ne vem, kaj naj rečem. Res sem si to želela, danes pa mi je uspelo. Na vrhu pred finalnim skokom sem bila pod takšnim pritiskom, da nisem vedela, kaj naj naredim. Danes sta mi uspela dva vrhunska skoka," je s solzami sreče v očeh dejala 20-letna Križnarjeva za TV Slovenija.

"Zaupala sem vase. Vem, da znam skočiti. Moja današnja nastopa poklanjam glavnemu trenerju Zoku (Zoran Zupančič, op. STA), hvala za vso podporo," je še povedala današnja junakinja slovenskega tabora.

Dobro se je odrezala tudi Klinčeva, ki je v finalu z daljavo dneva

Pristala je pri 139,5 metra, napredovala na končno šesto mesto. Junakinja s srednje naprave je po koncu SP povedala, da je zelo zadovoljna s SP, a ga je pospremilo tudi nekaj grenkih izkušenj.

"Za mano je izjemno svetovno prvenstvo, s katerega odhajam z dvema medaljama, z naslovom svetovne prvakinje in še z nekaj grenkimi izkušnjami, ki verjamem, da se bodo poplačale in me še utrdile, da bom lahko osvajala mesta, ki si jih želim. Hvala vsem, ki so se potrudili za nas, da smo zdaj lahko veseli. Odhajamo domov, kjer se bomo malo odpočili," je dejala 22-letna svetovna prvakinja.

V finalu sta nastopili tudi preostali dve Slovenki; Urša Bogataj (240,6 točke), ki je bila po polovici tekme deseta, je končala na 11. mestu, Jerneja Brecl (223,4) pa je v finalu popravila napako iz prve serije in z 18. napredovala na 16. mesto.

"Z današnjo tekmo sem zadovoljna, sploh z drugim skokom, čaka pa me še veliko dela na telemarku," je po premierni tekmi na veliki napravi povedala 25-letna Bogatajeva, ki se je to sezono uspešno vrnila po zelo težki poškodbi.

Medtem pa 19-letna Breclova s svojo predstavo ni bila zadovoljna

"Z današnjo tekmo sem težko zadovoljna. Prvi skok se mi ni izšel, tudi drugi ni bil povsem pravi. To je to, s temi skoki res sodim na 16. mesto."

Anže Lavtižar, ki je vstopil na mesto prvega trenerja skakalk po pozitivnem testu na novi koronavirus selektorja Zorana Zupančiča po posamični tekmi na srednji skakalnici in uspešno vodil dekleta še do dveh medalj, je o nastopih slovenskih skakalk govoril o superlativih.

"Videli smo odlične nastope naših tekmovalk! Odlično tretje mesto Nike, naredila je dva res super skoka. Ema je na veliki skakalnici pokazala, kam sodi, četudi je imela na obeh ekipnih tekmah nekaj težav. Zdaj po krajšem počitku odhajamo naprej v Rusijo, s prvenstvom pa smo lahko več kot zadovoljni," je dejal pomočnik glavnega trenerja.

Slovenke tako prvenstvo pod Senčno goro zapuščajo kar s tremi kolajnami. Klinčeva je na srednji napravi postala svetovna prvakinja, ekipno so skakalke osvojile srebro, danes na veliki skakalnici pa se od SP poslavljajo z bronom Križnarjeve.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.