27. 2. 2022, 16:15 | Vir: STA

Nika Križnar v Hinzenbachu do nove zmage in alpske krone

profimedia

Smučarska skakalka Nika Križnar (235,3 točke) je s prednostjo več kot 20 točk zanesljivo slavila zmago na svetovnem pokalu v Hinzenbachu. To je za Križnarjevo peta posamična zmaga v pokalu, obenem pa je danes osvojila tudi alpsko krono - za seštevek decembrskih tekem v Ramsauu in teh v Hinzenbachu.

Nedelja se je izkazala za zlati dan Križnarjeve; ne le, da je slavila zmago po dveh najboljših daljavah obeh serij (88,5 in 92,5 metra), obenem je tudi osvojila skupni seštevek za alpsko krono.

To je imela sicer že skoraj v žepu sobotna zmagovalka in olimpijska prvakinja Urša Bogataj, vendar je danes ostala brez nastopa na tekmi. Čeprav je bila v kvalifikacijah s 94 metri Bogatajeva najboljša med vsemi, jo je nato žirija tekmovanja diskvalificirala. Dan po svoji premierni zmagi v svetovnem pokalu, ko se je zdela alpska krona že skoraj njena, se je pognala "z rampe", še preden se je prižgala zelena luč.

"Ne vem, ali sem trenutno vesela ali žalostna, saj si je moja prijateljica Urša (Bogataj, op. STA) bolj zaslužila tole skupno krono kot jaz. Pa so jo diskvalificirali v kvalifikacijah. A moji skoki danes so bili dobri, grem korak za korakom," je v izjavi takoj po zmagi za organizatorje dejala Križnarjeva.

Drugo mesto je danes zasedla vodilna v svetovnem pokalu, domačinka Marita Kramer (215,1 točke), ki je na zmagovalni oder skočila z desetega mesta po prvi seriji, tretja je bila Francozinja Josphine Pagnier (212,9).

V finalu sta danes nastopili še dve Slovenki; Špela Rogelj (202,2) je zasedla šesto mesto in s tem najboljši dosežek sezone, Maja Vtič (180,2) pa je bila 17. Katra Komar je z 31. mestom ostala brez točk.

V skupnem seštevku svetovnega pokala je na vrhu ostala Kramerjeva z 995 točkami. Na drugo mesto se je po današnji zmagi povzpela Križnarjeva (741 točk), tretja je Bogatajeva (701). V pokalu narodov, enem glavnih ciljev sezone za slovenske skakalke, te še vedno vodijo (3061) pred Avstrijo (2829), tretja je Nemčija (1447).

Skakalke se zdaj po treh tekmah v Hinzenbachu selijo v Lillehammer, kjer se bo 2. marca začela turneja raw air. Nato sledi do konca sezone še Oslo ter Oberhof, medtem ko je Mednarodna smučarska zveza (Fis) zaradi vojne Rusije nad Ukrajino odpovedala finalni prizorišči ženske sezone v Nižnjem Tagilu in Čajkovsem. Morebitni nadomestni prireditelj za zdaj še ni znan.

Novo na Metroplay: Kako se dobro ločiti? | N1 podkast s Suzano Lovec