5. 2. 2021, 15:37 | Vir: STA

Nika Križnar in Ema Klinec poskrbeli za dvojno zmago v Avstriji

profimedia

Slovenska ženska skakalna reprezentanca je v avstrijskem Hinzenbachu slavila dvojno zmago. Prvič v karieri je posamično tekmo za svetovni pokal dobila Nika Križnar (237,4 točke), potem ko je bila po prvi seriji druga. Za malenkost je za njo na drugem mestu zaostala rojakinja Ema Klinec (236,6). Tretja je bila Norvežanka Eirin Maria Kvandal (226,6).

To je bila prva slovenska ženska dvojna zmaga v svetovnem pokalu, skupaj pa že 37. stopničke. Križnarjeva je po Maji Vtič (2016) in Špeli Rogelj (2014) postala tretja Slovenka z zmago v svetovnem pokalu. Skupna bilanca skakalk je trenutno štiri zmage ter 14 drugih in 19 tretjih mest. Od tega so vražje Slovenke na ekipnih tekmah enkrat slavile in trikrat osvojile drugo mesto.

Po prvi seriji današnje tekme je imela najboljši seštevek točk sicer Japonka Sara Takanashi, ki pa je bila po pregledu dresa diskvalificirana. Na tekmi ni nastopila niti lanska zmagovalka skupnega seštevka, Norvežanka Maren Lundby, potem ko je po težavah s prevozom ostala brez skakalnih smuči.

Razlika med obema slovenskima skakalkama je bila po prvem skoku vsega 1,2 točke. Križnarjeva je z najdaljšim skokom druge serije, 90,5 metra, vrgla rokavico svoji dve leti starejši kolegici, a je zaradi dolžine pristala brez telemarka.

Klinčeva je pristala pri 86,5 metra, blizu zelene črte, ki označuje dosežek vodilne, a je za vsega 0,8 točke ostala brez prve posamične zmage v karieri.

To je na drugi strani prvič slavila 20-letna Križnarjeva, ki je bila pred tem štirikrat na odru za zmagovalke. Na najvišji stopnički sta obe stali na Ljubnem ob Savinji na ekipni tekmi pred dvema tednoma.

"Sanje so se mi uresničile, le to lahko povem. En krasen občutek je premagati vse skupaj. Sicer bi bilo boljše, da bi obe z Emo stali skupaj na prvi stopnički, a že to mi je pomenilo veliko, da sva ponovili zgodbo iz Kanderstega, z mladinskega svetovnega prvenstva, kjer sva skupaj stali na stopničkah. Nepozabno, upam, da mi uspejo taki skoki tudi jutri in v nedeljo," je po zmagi žarela 20-letnica, odslej tudi zmagovalka tekme za svetovni pokal.

Na novo priložnost za podobno oznako bo morala počakati 22-letna Klinčeva.

"En nor dan je za nami. Res smo kot celotna ekipa naredili ogromno delo. Zdaj smo začutili, da je vse skupaj postavljeno na pravo mesto. Lahko le nadaljujemo s predstavami, kot so bile danes ali še z boljšimi. Drugo mesto je odlično, stati z Niko na stopničkah ... Enkrat sva se že pogovarjali, da se bo uresničilo, in se je," je po drugem mestu dejala tretja skakalka te zime.

V skupnem seštevku sta namreč Križnarjeva in Klinčeva po dvojni zmagi in diskvalifikaciji Takanashijeve napredovali na drugo oziroma tretje mesto. Pred njima je le danes četrtouvrščena Avstrijka Marita Kramer, ki je po petih tekmah zbrala 410 točk. Križnarjeva jih ima 291, Klinčeva, ki na prvi tekmi v Ramsauu zaradi okužbe z novim koronavirusom ni nastopila, pa 265.

Slovenski uspeh je na prvi od treh tekem v Hinzenbachu z osmim mestom dopolnila Urša Bogataj (210,8). Po prvi seriji je zasedala peto mesto, v drugo skočila 81 metrov in na koncu izgubila tri mesta.

Do točk sta prišli še Jerneja Brecl (194,2) in Špela Rogelj (193,7), ki sta zasedli 16. oziroma 18. mesto. Od Slovenk je bila v prvi seriji prekratka le Katra Komar, ki je končala kot 36.

Glavni trener Zoran Zupančič je po dvojni zmagi dejal, da je dolgo čakal na odgovor, katera od obeh tekmovalk bo prva prišla do premierne zmage v svetovnem pokalu.

"Dolgo se je bila borba, katera od teh dveh punc bo prva osvojila zmago. Danes je to uspelo Niki Križnar. Prva zmaga tudi zame kot trenerja. Tega sem vesel ne glede na to, da so punce tudi danes malo grešile. Imeli smo tako srečo, da sta se naši udarili med sabo. Ponovno zgodovinski rezultat in zato ponovno zahvala strokovni ekipi in zahvala vsem sodelujočim."

"Upamo, da bomo lahko to trdo vloženo delo nadaljevali tudi naprej v sezoni. V to, kar smo zdaj naredili, je potrebno samo zaupati in še nadgraditi rezultate, da bo še manj napak na skakalnici in da se bomo lahko še kdaj veselili tako lepih rezultatov, kot smo jih dosegli danes," je sklenil Zupančič.

V soboto in nedeljo bosta v Hinzenbachu v bližini Linza na sporedu še dve posamični tekmi. Sobotna se bo začela ob 12.45, nedeljska pa še pol ure prej. Pred obema tekmama bodo izpeljali še kvalifikacije, nastopa namreč 70 skakalk.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.