3. 3. 2022, 22:03 | Vir: STA

Nika Križnar in Urša Bogataj številka 1 in 2 na norveški turneji

Profimedia

Avstrijka Marita Kramer (299,9 točke), vodilna smučarska skakalka to zimo, je na drugi tekmi norveške turneje v Lillehammerju za las preprečila zmago Niki Križnar, ki je bila s točko zaostanka druga, tretja pa je bila olimpijska prvakinja Urša Bogataj (291,1). Križnarjeva in Bogatajeva sta sicer številka 1 in 2 v skupni razvrstitvi turneje raw air.

Najboljši slovenski skakalki to zimo sta tudi drugo tekmo svetovnega pokala norveške turneje končali na istih mestih kot prvo. Na drugem oziroma tretjem mestu, zamenjala se je le zmagovalka.

Sredino prvo tekmo turneje je dobila danes četrtouvrščena Japonka Sara Takanashi (279 točk), današnjo pa vodilna v svetovnem pokalu Kramerjeva, ki je slavila sedmo zmago v sezoni. Z zmago je 20-letna Salzburžanka obenem povečala tudi prednost pred branilko velikega kristalnega globusa Križnarjevo v skupni razvrstitvi svetovnega pokala na 244 točk. Tretja skupno je Bogatajeva, ki ima 324 točk manj od Kramerjeve.

Zato pa sta Križnarjeva (853,9 točke) in Bogatajeva (834,1) na vrhu norveške turneje. Današnji prolog, ki je prav tako štel v točkovanje, je namreč dobila Bogatajeva pred Križnarjevo.

Od Slovenk pa je današnjo drugo tekmo v olimpijskem Lillehammerju - skakalna karavana se zdaj seli v Oslo - Špela Rogelj (238,8) končala na 14. mestu, Jerneja Brecl (238,2) je bila 15., Maja Vtič (208,2) pa 22. Brez točk pokala je danes z 31. mestom ostala Katra Komar.

V pokalu narodov, zmaga v tem tekmovanju je eden glavnih ciljev sezone selektorja Zorana Zupančiča, Slovenke še naprej vodijo s 3444 točkami. Na drugem mestu so Avstrijke, ki zaostajajo za 298 točk, tretje so Japonke (1597 točk).

Skakalke že v petek čaka nova tekma turneje raw air; skupaj s fanti se bodo v Oslu pomerile na tekmi mešanih ekip. Ta preizkušnja sicer ne bo štela v točkovanje norveške turneje.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord