18. 2. 2021, 12:34 | Vir: STA

Nika Križnar v Rasnovu do druge zmage v karieri

Smučarska zveza Slovenije

Najboljša slovenska smučarska skakalka to zimo Nika Križnar je na tekmi svetovnega pokala v romunskem Rasnovu prišla do druge zmage v karieri. Križnarjeva je nabrala 2,8 točke prednosti pred Japonko Saro Takanashi (232,9 točke) na drugem mestu. Slovenski uspeh je s petim mestom dopolnila Ema Klinec (222,3), Jerneja Brecl (205,7) je bila deveta.

Točke sta osvojili še Urša Bogataj (193,6 točke) na 19. mestu in Katra Komar (180) na 27.

Skakalke so se že zjutraj zbrale v Rasnovu, ki je peto prizorišče svetovnega pokala to sezono, in najprej opravile kvalifikacije. Že tam je Križnarjeva napovedala pohod na vrh, saj je ugnala vse tekmice. Skozi kvalifikacijsko serijo se je prebilo pet Slovenk, brez nastopa je zaradi neustreznega dresa ostala Špela Rogelj.

Na tekmi ni bilo niti do danes vodilne v svetovnem pokalu Avstrijke Marite Kramer, ki ni skakala niti na treningu niti v kvalifikacijah, po poročanju avstrijske tiskovne agencije Ape zaradi neveljavnega rezultata testa na novi koronavirus pred odhodom v Romunijo.

V prvi seriji prve tekme, skakalke v petek čaka še ena posamična, je bila Križnarjeva spet korak pred tekmicami, prednost pa je kljub zahtevnejšim razmeram potrdila tudi s finalnim skokom.

"Naredila sem dva dobra skoka kljub zahtevnim razmeram, finalni je bil sicer nekoliko slabši, a k sreči dovolj dober. Zelo sem si želela to drugo zmago v karieri in vesela sem, da mi je uspelo. Prav tako je nekaj posebnega prvič v karieri obleči rumeno majico. sanje se očitno kdaj uresničijo," je takoj po zmagi za Mednarodno smučarsko zvezo (Fis) povedala 20-letna Slovenka.

Križnarjeva je z današnjo zmago, drugo v karieri, namreč prvič v karieri oblekla tudi rumeno majico najboljše v svetovnem pokalu. Pred Kramarjevo ima zdaj 91 točk naskoka. "Za menoj je super dan. Spet stopničke oziroma zmaga, za piko na i pa še rumena majica. Lahko sem le vesela, ostala sem brez besed!" pa je za Smučarsko zvezo Slovenije (SZS) povedala slovenska junakinja dneva.

"Lahko le uživam v teh trenutkih in se prepustim toku. Če bom pokazala takšne skoke, kot sem jih danes oziroma zadnje dni, se mi zdi, da mi ne more nič uiti. Delala bom na tem, da bodo skoki še lepši in bolj sproščeni, tako da se že veselim jutrišnje tekme," je od zadovoljstva sijala Križnarjeva.

"Zelo lepa tekma, zelo lepe stopničke, na koncu tudi glasbena želja (Zdravljica, op. STA). Vodimo tudi v skupnem seštevku pokala narodov, dobili pa smo še rumeno majico: Danes nam je lahko žal le diskvalifikacije Špele Rogelj in prvega ponesrečenega skoka Urše Bogataj, sicer bi bilo še bistveno bolje. Upam, da bomo to jutri popravili," je po tekmi ocenil selektor Zoran Zupančič.

Slovenija je najboljša tudi v pokalu narodov, pred drugouvrščeno Avstrijo ima 117 točk prednosti, kar je dober obet pred bližnjim svetovnim prvenstvom v Oberstdorfu. Tam ne bo ena od favoritinj za svetovni naslov le Križnarjeva, temveč bodo Slovenke favoritinje številka 1 tudi v boju za zmago na ekipni tekmi.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.