28. 4. 2022, 22:09

Angleška nogometna liga nad institucionalni rasizem

Profimedia

Sprožili so akcijski načrt za pomoč pri napredovanju mladih nogometašev nebritanskih okolij v profesionalni nogomet.

Angleška Premier League lansira načrt za povečanje zastopanosti južne Azije na ravni do 9 do 11 let. Shema, ki je bila uvedena skupaj s protidiskriminatornim organom Kick It Out (''Brcni ven''), je del načrta No Room For Racism (Ni prostora za rasizem), katerega cilj je izboljšati igralske, trenerske in vodstvene poti za temnopolte, azijske in druge manjšinske skupine.

Po podatkih, ki jih je marca objavilo združenje profesionalnih nogometašev (PFA), je le 16 profesionalnih nogometašev v najboljših štirih stopnjah angleškega nogometa z britansko južnoazijsko dediščino.

Načrt za prihodnost

"Akcijski načrt za Južno Azijo je dolgoročen projekt, ki nam bo omogočil, da pogledamo in izboljšamo raznolikost vseh v akademskem sistemu, tako na igrišču kot zunaj njega," je dejal direktor agleške nogometne lige Neil Saunders.

Že nekaj časa dres angleških prvoligašev krasi izjava ''No room for racism''. 

"Zastopanost Južnoazijcev na igrišču v elitnem nogometu je statistična anomalija," je dejal predsednik Kick It Out Sanjay Bhandari in dodal: "Trenutno ne odraža niti prebivalstva niti priljubljenosti nogometa med britansko južnoazijsko skupnostjo. Kot navijači imamo radi igro in želimo, da bi nas videli več na igrišču."

Angleški kriket je prav tako poskušal odpraviti pomanjkanje zastopanosti Južne Azije v športu, potem ko so številni igralci, vključno z nekdanjim igralcem Yorkshire Azeemom Rafiqom, trdili, da so bili žrtve institucionalnega rasizma v svojih klubih.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord