J. B., L. K. | 29. 9. 2023, 08:27

Bravo je fenomen mladinske EON NextGen lige: Ljubljančani so se zavestno odločili, da ne bodo koristili vseh ugodnosti

Rok Cizej

V prenovljeni slovenski mladinski nogometni ligi EON NextGen, ki jo od poletja dalje kot uradni sponzor podpira podjetje Telemach, se dokazuje 16 klubov, eden teh je tudi NK Bravo Mastercard.

Potem ko je v slovenskem nogometu primat dolgo časa v svojih rokah držal Maribor, se je v zadnjih letih razmerje moči začelo spreminjati. Olimpija je močno pritisnila na plin že v času, ko jo je vodil Milan Mandarić, pod vodstvom nemškega poslovneža Adama Deliusa pa v pretekli sezoni osvojila celo dvojno krono in se letos sploh prvič v zgodovini prebila v skupinski del enega od evropskih pokalov. V zadnjih letih sta bila na prestolu tudi Celje in Mura, v novi sezoni za zdaj najboljše kaže prav klubu iz knežjega mesta.

Rok Cizej

Uspehi na članski ravni so seveda močno povezani s finančnim vložkom, v mladinski kategoriji pa je drugače. Tam je v ospredju tudi oziroma predvsem kakovost dela z mladimi nogometaši. Glede tega v Sloveniji že kar nekaj let izstopa tudi Bravo, ki je v zadnjem obdobju zabeležil kar nekaj odmevnih uspehov v kategorijah do 15 in 17 let. V mladinski kategoriji spada v zlato sredino, a velja poudariti, da rezultati tako ali tako niso v ospredju razmišljanja vodilnih ljudi kluba. Ti precej več pozornosti posvečajo razvoju nogometašev, zaradi česar je NK Bravo Mastercard v novi sezoni prenovljenega mladinskega prvenstva, ki nosi uradno ime EON NextGen liga, svojevrsten fenomen. NK Bravo Mastercard, kot se uradno imenuje mladinska ekipa tega ljubljanskega kluba, v tekmovanju, ki ga sponzorira podjetje Telemach, na niti eni od tekem še ni izkoristil nove ugodnosti, ki klubom omogoča tudi igranje treh leto dni starejših nogometašev.

V Spodnji Šiški poudarjajo, da priložnost raje dajejo mlajšim fantom, čeprav se zavedajo, da včasih zaradi tega rezultat dejansko trpi. Ne glede na vse NK Bravo Mastercard ne gre slabo, na devetih tekmah je štirikrat slavil in se nahaja v zlati sredini lestvice EON NextGen lige.

Rok Cizej

Tako o rezultatskih pričakovanjih kot tudi glavni viziji ljubljanskega kluba smo se pogovarjali s trenerjem mladinskega moštva Tomažem Petrovičem, ki spada med najbolj uspešne in strokovno podkovane trenerje v nogometu mlajših pri nas. 

Kako komentirate odločitev NZS, da mladinska liga po novem poteka samostojno in da je po zaslugi glavnega sponzorja, podjetja Telemach, hkrati tudi bolj medijsko pokrita?

Odločitev se mi zdi dobra. Vseeno so mladinci že precej odrasli fantje in na nek način je prav, da imajo svoje tekmovanje. To jim prinaša marsikaj, česar prej, ko so bili povezani s kadetskim tekmovanje, niso imeli na voljo. Recimo več kot dovolj časa za ogrevanje. Prej so morali na igrišče takoj po koncu kadetske tekme, ogrevanje je bilo posledično površno, kar je bila velika težava. Prav tako se je v preteklosti tekma močno zavlekla, ’cel dan’ so bili od doma, saj so morali na pot toliko prej zaradi kadetov. In ker so mladinci dejansko fantje, ki so že na pragu članskih ekip, se mi zares zdi prav, da imajo svojo ligo. Tudi boljša medijska pokritost je več kot dobrodošla, saj se posledično fantje tudi na tem področju začenjajo učiti in spoznavati vse, kar s sabo prinaša članski nogomet. Tega jim zares primanjkuje.

Vam je kot trenerju všeč, da lahko na vsaki tekmi računate tudi na nekaj starejših nogometašev?

Tukaj imam pa malo drugačno mnenje. Mi kot klub za zdaj te možnosti nismo izkoristili še niti enkrat. Nasplošno se mi zdi, da je EON NextGen liga sama po sebi dovolj kakovostna takšna, kot je in ni treba, da igrajo starejši fantje. Kakovosten nogometaš pri devetnajstih, dvajsetih mora igrati člansko in ne mladinsko ligo. Ti igralci so vsi telesno razviti, težko bi rekli, da koga čakamo v tem pogledu ... Sami ne vidimo smisla v tem, da bi nekdo iz letnika 2004 pri nas igral mladinsko ligo. Tisti, ki ima nek potencial, ki je že doslej igral vse lige, mora po našem mnenju igrati v članskem nogometu. Mogoče tudi v kakšni tretji ligi, če ne že prvi ... Mladinska liga je v prvi vrsti namenjena fantom, starim 17 in 18 let, morda kakšnemu 19-letniku oziroma prej 16-letniku. Vsak klub se seveda odloča po svoje in kakopak obstajajo tudi argumenti za igranje starejših, toda mi te možnosti nismo izkoristili. Raje dajemo priložnost mlajšim in ne starejšim.

Metropolitan
Kateri so po vašem mnenju največji izzivi pri delu z mladimi nogometaši?

Ukvarjanje tako z nogometno, a hkrati tudi osebnostno zrelostjo. Med fanti so velike razlike. Eni so nogometno že zelo zreli, dejansko blizu članski ravni, spet drugi pa delujejo še bolj kot kadeti. Kot da so šele prišli v srednjo šolo. Enako velja tudi za osebnostno rast. Nekateri se šele spoznavajo z resnim delom, večina še ne ve, kaj jih čaka v svetu profesionalnega nogometa. Imajo seveda svoje sanje, kar je pravilno, ampak tisti, ki bodo prvi dozoreli, bodo korak, dva pred drugimi. 

Ali ste kot trener v vašem klubu soočeni tudi z rezultatskim pritiskom ali je glavno poslanstvo vendarle vzgoja mladih nogometašev?

Bravo je znan po tem, da je naš prvi cilj ustvarjati nogometaše za prvo ekipo. Tisti, ki presegajo pričakovanja že prej in premorejo veliko kakovost, tudi prej pridejo do članov oziroma celo zapustijo naš klub. Tak primer smo imeli pred kratkim (ko je mladi Dominik Drobnič odšel v italijansko Parmo, op. a.). Takšnega talenta se preprosto ne da zadržati, navsezadnje klub potrebuje tudi finančne prilive. To je nekako na prvem mestu, toda hkrati smo pravi športniki in želimo slaviti na vsaki tekmi. Ko ne zmagamo, nam ni lahko, toda hkrati damo raje vedno igrat mlajše fante, le tako lahko klub na dolgi rok drži svojo rdečo nit.

Kako pomembno je sodelovanje s članskim trenerjem?

Zelo. V našem klubu sploh. Z Alešem Arnolom se zelo dobro poznava in sva praktično vsak dan v stiku. Izzivov je ogromno, navsezadnje veliko fantov že trenira s članskim moštvom, zato se je treba vsakodnevno usklajevati: kdo se bo vrnil k mladincem, kakšen naj bo trening članske in mladinske ekipe … Ves čas se trudimo, da bi za posameznike našli najbolj optimalno pot. Je pa zelo težko. Realno je najlažje biti samo v eni ekipi, ampak v našem klubu je pač tako, da so v prvi ekipi tudi številni mladi. Stalna komunikacija in usklajevanje je osnova trenerskega poklica pri nas. Brez tega bi vladal kaos.

Kako ste zadovoljni z dosedanjim potekom sezone in kakšni so vaši glavni cilji za aktualno sezono?

Cilji so čim več mladih fantov dati pod tekmovalni pritisk v mladinski ligi, saj imamo v ekipi tudi veliko kadetov. Tudi v želji, da bi se kar najhitreje soočili z višjo ravnjo nogometa, kar bi jim potem olajšalo skok v članski nogomet. Rezultatski cilji so seveda povezani s tem, da želimo vsako tekmo zmagati. Ob tem se zavedamo, da se težko kosamo z ekipami, ki imajo le izhodne mladince in jim ves čas dodajajo po tri članske nogometaše. Zato smo odigrali kar nekaj tekem, na katerih smo bili izrazito mlajši. Ampak kot sem rekel: v to smo šli zavestno. Vedeli smo, da bo jesen težka, to je dejansko tako. Imamo vzpone in padce. Seveda smo nekaj tekem dobili, a bile so tudi takšne, na katerih smo bili daleč od konkurence. Ampak ekipa je nadarjena, veliko fantov ima lepo prihodnost in mi se bomo borili in dozorevali. Že spomladi pa bo več fantov naredilo korak naprej in bomo vse boljši in boljši.

@metropolitan.si Andraž in Edi iz NK Bravo, sta nam odgovorila na 4 hitrih vprašanj! 🔥 Projekt Eon NextGen liga bo 16 najboljšim mladinskim klubom v Sloveniji ponudil dodatno priložnost, da negujejo in bogatijo šport, ki so mu tako zelo strastno predani. Seveda pa bo to nekaj zanimivega tudi za vse ostale ljubitelje nogometa. @Andraž Jančič @Telemach Slovenija #telemach #telemacheonnextgen #eonnextgen #eon ♬ original sound - Metropolitan.si

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol