25. 4. 2022, 16:42 | Vir: STA

Britanska vlada uvaja strog nadzor nad nogometom

Profimedia

Nogomet je eden najbolj dobičkonosnih športov na svetu, zato želijo odgovorni spremeniti sistem in nad njim uvrsti nova pravila. Kakšni so njihovi načrti? S slednjimi pa se ne strinja niti premier liga.  

Britanska vlada je sporočila, da bo povečala nadzor nad nogometnimi klubi. V ta namen bo imenovala neodvisnega nadzornika, ki se bo ukvarjal s finančno problematiko, povezano z lastništvi klubov. Nadzornik bo klubom izdajal licence za tekmovanja in jih tudi kaznoval v slučaju napak.

Vlada bo podprla deset ključnih strateških nasvetov, ki jih je pred časom objavila nekdanja ministrica športa Tracey Crouch, v želji, da bi na račun bogatenja največjih klubov preprečila stečaj nižjeligaških ekip.

Profimedia

"Nogomet povezuje prijatelje, družine, skupnosti, zato podpiramo program, ki so ga v protestih pred pozneje propadlim vstopov v evropsko superligo zahtevali navijači. V prihodnje bomo glas navijačev v opravljanju njihovih klubov bolj upoštevali," je dejal predsednik britanske vlade Boris Johnson.

Ena od nalog nadzornika bo tudi izboljšanje preverjanja novih lastnikov, preden bodo ti klube prevzeli in tudi med časom, ko bodo ti že na svojem položaju. Med drugim bo iskal tudi poreklo denarja, s katerim se bodo financirale ekipe.

Iz angleške nogometne Premier Lige so že objavili, da bodo sprejeli vladino reformo, a menijo, da je uvedba nadzornika nepotrebna, saj so tudi sami nameravali sprejeti podobna pravila.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.