P.M. | 29. 12. 2022, 22:03

To so najbolj navdihujoče Peléjeve misli, ki si jih je vredno zapomniti

Twitter/Janine Beckie/AS Roma English/Manchester City/fotomontaža

Ko največji odidejo, nam poleg njihovih izjemnih dosežkov ostanejo tudi njihove življenjske modrosti.

Žal se je po dolgi in težki bolezni končala življenjska pot Edsona Arantesa do Nascimenta oziroma Peléja, ki je bil uradno oklican za najboljšega nogometaša prejšnjega stoletja. Novico o smrti je potrdila njegova družina.

"Veliki Pelé" ni nikoli zaigral v Evropi, saj ga je leta 1961 brazilska vlada oklicala za narodno bogastvo, ki ga je prepovedano prodajati. Kljub temu je imel tudi na Stari celini na tisoče oboževalcev, ki še danes pojejo hvalnice njegovemu nespornemu nogometnemu talentu.

Profimedia

Od malega dečka, ki se je podil za žogo v zakotnih predmestjih Sao Paola do mladeniča, ki je pri svojih 17 letih Brazilijo popeljal do prvega naslova svetovnih nogometnih prvakov in nato do meteornega vzpona v športni hram nesmrtnih.

Eden najbolj vsestranskih vezistov in napadalcev nam je v svojih biografijah zapustil kar nekaj življenjskih modrosti.

"Uspeh ni naključje. To je trdo delo, vztrajnost, učenje, študij, odrekanja in predvsem ljubezen do tega, kar počneš ali se učiš delati."

"Enajstmetrovka je strahopeten način doseganja zadetka."

"Vse je praksa."

"Ne verjamem, da obstaja 'rojen' nogometaš. Morda se rodiš z določenimi veščinami in talenti, a odkrito povedano se mi zdi nemogoče, da bi bil nekdo dejansko rojen za nogometnega asa.”

"Če si prvi, si prvi. Če si drugi, si nič.”

Profimedia

"Težja kot je zmaga, večja je sreča ob zmagi."

"Ambicija mora vedno biti igrati elegantno igro."

"Nenehno me sprašujejo o posameznikih. Edini način za zmago je kot ekipa. Pri nogometu ne gre za enega ali dva ali tri zvezdnike."

"Če ljudi ne izobražuješ, je z njimi enostavno manipulirati."

"Morate spoštovati ljudi, ki se trudijo za uspeh. Včasih sem zelo trdo treniral. Ko so drugi igralci po treningu odšli na plažo, sem jaz brcal žogo."

"Pelé ne umre. Pelé ne bo nikoli umrl. Pelé bo ostal za vedno."

"Vse na tem svetu je samo igra. Mimobežna stvar. Vsi končamo mrtvi. Na koncu smo vsi enaki, kajne?"

Pelé je svetu pustil tudi zadnje sporočilo. "Ljubezen, ljubezen in ljubezen, za vedno," je bilo zapisano ob zadnji fotografiji na njegovih družbenih omrežjih.