J. B. | 3. 12. 2022, 08:03

Festival sramotnega obnašanja v Katarju: nogometaši so se prijemali za mednožje, se prerivali in odrivali, deževale so sočne kletvice (VIDEO)

Profimedia/fotomontaža

Reprezentanti Srbije in nekateri člani švicarske izbrane vrste so odločilno nogometno tekmo za napredovanje v izločilne boje svetovnega prvenstva spremenili v manifest različnih političnih prepričanj in v prvi vrsti nizkotno obnašanje.

V petek zvečer se je v Katarju zaključil uvodni del svetovnega prvenstva v Katarju, že danes se bodo začeli boji na izpadanje. 

Pari osmine final so: Nizozemska - ZDA, Argentina - Avstralija, Japonska - Hrvaška, Brazilija - Južna Koreja, Anglija - Senegal, Francija - Poljska, Maroko - Španija in Portugalska - Švica.

Od Katarja se je že poslovilo kar nekaj reprezentanc, ki so se odkrito spogledovale z izločilnimi boji. Najbolj preseneča slovo Nemčije, domov so odšli tudi Urugvaj, Belgija, Danska, Wales in kot zadnja še Srbija. Srbi bi morali v zadnjem krogu za napredovanje premagati Švico, a jim ni uspelo. No, tudi če bi jim, ne bi napredovali. Kamerun je namreč presenetljivo premagal Brazilijo, zaradi česar bi bil pred Srbijo tudi v primeru, če bi slednja slavila proti Švici.

Sramota za nogomet in šport na splošno

Tekma med Srbijo in Švico je bila sila napeta. Švicarji so povedli z 1:0, Srbi odgovorili z dvema zadetkoma in povedli z 2:1. Švicarji so nato spet pritisnili na plin, zadeli dvakrat in si priigrali napredovanje.

Obračun na stadionu 974 v Dohi je bil v marsikaterem pogledu sramota za nogomet in šport na splošno. Nogometaši obeh ekip so se obnašali primitivno, celo sramotno. Strasti so bile že res napete, toda to ni izgovor za prijemanje za mednožje, odrivanje, prerivanje, prerekanje in številne sočne kletvice, s katerimi so se obmetavali med sabo. Pošiljali so se v najbolj intimne dele, omenjali mame, se zmerjali na nacionalni ravni in tako dalje in tako naprej.

Pri preklinjanju so televizijske kamere ujele tudi srbskega selektorja Dragana Stojkovića, a se ne bi spodobilo, da bi na tem mestu zapisali njegove besed. Bile so preveč neokusne.

Srbe sta pričakovano najbolj jezila Granit Xhaka in Xherdan Shaqiri, nogometaša albansko-kosovskih korenin. "Xhaka je vsem znani stari provokator," pišejo srbski mediji, ki jim ni ušlo, da si je Xhaka po tekmi oblekel dres soigralca Ardana Jašarija.

"Številni so v tem videli politično provokacijo, ker obstaja Jašari, ki je še precej bolj poznan. Gre za terorista Adema Jašarija," piše Kurir. Tudi na tribunah ni bilo povsem mirno, tudi tam so bili glavni razlog za nemir napeti politični odnosi med Srbijo in Kosovom.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord