17. 5. 2022, 12:05

Posledica novega pravila je več golov na tekmo in konec prepovedanega položaja, kot ga poznamo

Profimedia

Italijanska mladinska liga je v zadnjem mesecu in pol igrala po drugačnih pravilih, ki bi jih lahko uvedli v profesionalni nogomet.

Fifa je namreč v začetku aprila napovedala, da bo preizkusila novo pravilo prepovedanega položaja. Ali bo naredila revolucijo v svetovnem nogometu? Zdaj so tu prvi rezultati testiranja, ki so pokazali, da je novo pravilo vplivalo na povečanje števila golov za skoraj 10 odstotkov!

Fifa in njen vodja razvoja svetovnega nogometa Arsene Wenger sta pred nekaj meseci predlagala, da se preizkusi potencialno novo pravilo prepovedanega položaja, kar so aprila in maja testirali v italijanski mladinski ligi.

To pravilo pravi, da napadalec ne bo v prepovedanem položaju, dokler je kateri koli del njegovega telesa, s katerim se lahko dotakne žoge, v liniji z nasprotnikovim branilcem.

Prepovedan položaj le, če je vizualno ločen prostor

V praksi to pomeni, da bi bil en igralec v prepovedanem položaju le, če je med njim in branilcem tako imenovana "luč", torej vizualno ločen prostor. Pravilo so uvedli v italijanski mladinski ligi, da bi videli, koliko to pripomore k povečanju števila doseženih golov in koliko bolj zanimive so tekme.

In zdaj so prišli prvi rezultati - v primaveri je bil porast golov za 9,8 odstotka na tekmo.

Prvih 23 krogov je bilo odigranih po običajnih pravilih, ki veljajo v profesionalnem nogometu, na 177 tekmah pa je bilo doseženih 632 golov oziroma 3,57 gola na tekmo. Po novih pravilih je bilo od 24. kroga na 63 tekmah videnih 247 golov, kar je 3,92 gola na tekmo. Praktično je bil na vsake tri tekme v povprečju viden gol več kot prej.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord