6. 5. 2022, 13:47

Goljufija: priredil identiteto, da je lahko nastopal za reprezentanco

Profimedia

Če je to res, bi po pravilih Fife reprezentanca lahko izgubila mesto na svetovnem prvenstvu. 

Pritožba, ki jo je Nogometna zveza Čila vložila pri Fifini disciplinski komisiji, trdi, da je Ekvadorec Byron Castillo v resnici Kolumbijec in da je reprezentanca Ekvadorja priredila njegovo starost.

Čilenci trdijo, da je Castillo uporabil lažni rojstni list in državljanstvo, da se je registriral kot ekvadorski reprezentant. 

Ekvador je v kvalifikacijah končal na četrtem mestu in si prislužil mesto v Katarju pred Perujem, ki mora junija v končnici igrati z Avstralijo ali Združenimi arabskimi emirati. Kolumbija je končala na šestem mestu.

Toda v Čilu pravijo, da bi Ekvador moral odpovedati osem tekem, na katerih je igral Castillo, in da bi njihovi nasprotniki za vsako od njih prejeli tri točke.

Tako bi Čile, ki je končal na sedmem mestu, potisnil Kolumbijo na peto in Peru na četrto mesto, ki neposredno vodi na zaključni turnir najboljših reprezentanc sveta.

"To bo ušlo izpod nadzora! V ospredju plešeta, se nasmihata in se objemata Jeremy Sarmiento in Byron Castillo. To je zato, ker smo uvrščeni za svetovno prvenstvo, ki ga bo Čile gledal na televiziji. Naj se radosti na svetovnem prvenstvu nadaljujejo!" je provokativno objavo na Twitter napisala ekvadorska nogometna zveza. 

Dokazi, ki potrjujejo, da imajo Čilenci prav

"Obstaja nešteto dokazov, da je bil igralec rojen v Kolumbiji, v mestu Tumaco, 25. julija 1995 in ne 10. novembra 1998 v ekvadorskem mestu General Villamil Playas," je zapisano v izjavi Čila.

V izjavi nogometna zveza Čila trdi, da je nogometna zveza Ekvadorja vedela, da je igralec Kolumbijec. "Svet nogometa si ne more zatiskati oči pred takšnimi preizkušnjami. Praksa resnih in zavestnih nepravilnosti pri registraciji igralcev ni sprejemljiva. Obstajati mora poštena igra. Na igrišču in zunaj njega," so zapisali Čilenci.

Ekvadorske oblasti in tamkajšnja zveza naj bi vrsto let preučevali Castillovo državljanstvo, preden je bil igralec lani izbran za reprezentanco. 

Je Čile le ljubosumen ali je v obtožbah kaj resnice?

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ