30. 5. 2022, 18:52

Je Pariz sposoben gostiti velike športne dogodke: kaj bodo storili po sobotnem fiasku?

Twitter/MassiVeMaC

Francosko ministrstvo za šport je po kaosu, ki je zaznamoval finale lige prvakov med Liverpoolom in Real Madridom, sklical nujno sejo varnostnih in nogometnih uradnikov. 

Francoska športna ministrica Amelie Oudea-Castera je v govoru pred sestankom v ponedeljek prevzela odgovornost za sobotne nerede. Priznala je tudi, da se je treba nekaj naučiti, ko se Pariz pripravlja na olimpijske igre 2024. 

Prizori so omadeževali podobo francoske prestolnice in sprožili vprašanja o njeni zmožnosti, da gosti velike športne dogodke, ko se pripravlja na olimpijske igre 2024 in svetovno prvenstvo v ragbiju leta 2023.

Francoska vlada se je soočila s številnimi kritikami tiska in politikov v Združenem kraljestvu zaradi policijskega ravnanja na tekmi, na kateri je na tisoče navijačev Liverpoola z vstopnicami poskušalo vstopiti.

Uefa začela postopek

Številni so nato lahko prišli na stadion, ko se je tekma že začela, Uefa pa je vseeno zabeležila 2700 vstopnic, ki jih navijači niso aktivirali na registracijskih terminalih. Evropska nogometna zveza bo tako 2700 lastnikom vstopnic za finale vrnila denar. 

"Uefo, ki se je strinjala z nami, smo prosili, da te osebe natančno identificira in jim takoj nameni odškodnino za vse frustracije, ki so jih v soboto utrpeli," je med tiskovno konferenco dejala francoska ministrica za šport Oudea-Castera.

Na ponedeljkovem srečanju na ministrstvu za šport so sodelovali UEFA, francoski nogometni veljaki in francoska policija.

Prisotna sta bila tudi notranji minister Gerald Darmanin in vodja pariške policije Didier Lallement ter minister za šport. Lallement je pozval k uradni preiskavi proizvodnje ponarejenih vstopnic, za katere je dejal, da so pomagale povzročiti težave.

"Poskusi vdorov in goljufij na tisoče angleških navijačev so zapletli delo redarjev in policijskih sil. Nasilju ni mesta na stadionih," je zapisala uporabnica Twitterja. 

Kaos je neizogibno obudil boleče spomine na Liverpool, klub, ki ga preganja nesreča na Hillsboroughu leta 1989, ko je dogajanje na stadionu stalo življenja 97 ljudi.

Navijače obravnavali "kot živali"

"Bilo je grozljivo – ni drugih besed, s katerimi bi to opisali. Bilo je popolnoma grozno in kot nekdo, ki je bil na Hillsboroughu leta 1989, je prinesel toliko strašnih spominov, ki so preplavili nazaj," je dejal liverpoolski poslanec Ian Byrne, ki je bil v Parizu.

Policija je uporabila solzivec, potem ko je več deset ljudi poskušalo preplezati ograjo. Tekma je bila zamaknjena za 36 minut, kar je skoraj brez primere za takšno prireditev in velika zadrega za odgovorne oblasti.

Minister Darmanin je dodal, da je bilo pred stadionom Stade de France severno od prestolnice od 30.000 do 40.000 navijačev Liverpoola s ponarejenimi vstopnicami ali brez vstopnic.

"Moramo videti, od kod prihajajo te ponarejene vstopnice ... in kako so bile proizvedene v tako velikem številu," je dejal.

Obžalovanja vredno je bilo to, da je bil solzivec uporabljen proti družinam in otrokom, ki so prišli gledat finale. Vztrajajo, da je Francija sposobna gostiti velike športne dogodke. 

Pariz je bil nagrajen s finalom šele potem, ko je bil Sankt Peterburgu odvzet dogodek zaradi ruske invazije na Ukrajino.

Zelo razočarani

Liverpool je dejal, da je "zelo razočaran", da so bili njegovi privrženci podvrženi "nesprejemljivi" ravnanju varnostnega sistema, in je zahteval uradno preiskavo.

"Zamuda tekme, nasilje, vdori, solzivec ... Sobotni večer se je spremenil v fiasko. Neuspeh, za katerega francoske oblasti v nasprotju z vsemi dokazi krivijo le britanske privržence," so zapisali pri francoskemu časniku Le Monde.

Francosko notranje ministrstvo je sporočilo, da je bilo pridržanih 105 ljudi, od tega jih je bilo 39 aretiranih in zadržanih v priporu, kar pomeni, da bi jih lahko obtožili.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord