J. B./STA | 19. 12. 2022, 09:50

Kako je Lionel Messi zgodovino obrnil na glavo in postal najboljši vseh časov (poglejte, kaj vse je osvojil)

Profimedia

Pele? Diego Maradona? Cristiano Ronaldo? Ali morda Lionel Messi? Po neverjetnem nedeljskem večeru v Katarju dvomov zdaj res ni več.

Kapetan argentinske nogometne reprezentance Lionel Messi je z zmago v finalu svetovnega prvenstva v Katarju proti Franciji dodal zadnji kamenček v mozaik uspehov. S tem se je dokončno z zlatimi črkami zapisal v nogometno zgodovino.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Leo Messi • Barcelona | 11k (@leomessipkx)

Bera lovorik, ki jih je osvojil Argentinec, je neverjetna. Messi ima štiri naslove evropskega klubskega prvaka z Barcelono, sedemkrat je bil izbran za najboljšega nogometaša na svetu, ima zlato olimpijsko medaljo, lani je postal prvak južnoameriškega prvenstva, letos pa še zmagovalec tako imenovane finalissime oziroma tekme med prvakoma Evrope in Južne Amerike.

Na klubski ravni je osvojil vseh šest možnih naslovov. Z Barcelono je bil 2009 prvak Španije, osvojil je kraljevi pokal, španski superpokal, ligo prvakov, evropski superpokal in klubsko svetovno prvenstvo.

Najboljši nogometaš na svetu po izboru francoskega športnega dnevnika L'Equipe, ki podeljuje zlato žogo, je bil v letih 2009, 2010, 2011, 2012, 2015, 2019 in 2021. Naslov Fife za najboljšega je osvojil šestkrat (2009, 2010, 2011, 2012, 2015, 2019).

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Savran #GETSAVVI (@savranltd)

Na svetovnih prvenstvih je Messi odigral rekordnih 26 tekem (tri leta 2006, pet 2010, sedem 2014, štiri 2018 in sedem 2022). Desetkrat je bil na SP izbran za najboljšega igralca tekme in je tudi edini igralec v zgodovini, ki je na petih svetovnih prvenstvih vpisal vsaj eno podajo za gol.

Novinar La Naciona iz Buenos Airesa je v analizi po finalu zapisal: "Lionel Messi je dosegel večnost. To je bil dan, ko je igralec premagal sistem."

"V finalu, ki bo šel v zgodovino kot eden največjih, je Messi obrnil zgodovino na glavo. Karkoli bom napisal, bo premalo. Njegove številke so impresivne. Naslovi, goli, podaje, preigravanja so na YouTubu. Vsak si jih lahko ogleda. A Messi je veliko več kot to. Messi je del našega življenja."

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by vanamajith (@vanamajithvanam)

"Na 1003 tekmah, ki jih je odigral do včeraj, je pustil svoj pečat. 'Ali si videl, kaj je naredil Messi,' je bilo vprašanje vsakič, ko sem po njegovi predstavi prišel v službo," je zapisal novinar La Naciona Juan Pablo Varsky.

Messi je večji od Argentine

"V življenju imaš svoje priložnosti. Messi je verjel v to ekipo in ji ponudil večno slavo. Fantje so se zavedali, da lahko z njim dosežejo nepredstavljivo, zato so mu verjeli. V finalu so igrali nad svojimi sposobnostmi. Leo pa je igral le svojo običajno tekmo. Messi je večji od Argentine," je zaključil Varsky.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 12 Numara (@12numarafc)

Tudi Twitter je bil poln hvale na račun argentinskega zvezdnika. Ključnik #GOAT je dal številne izstopajoče tvite. Vprašanje okoli GOAT-a (Greatest of all Time, slov. najboljši vseh časov, op. a.) je v svojem tvitu razrešila celo Mednarodna nogometna zveza (Fifa). Na uradni strani mundiala je zapisala: "Konec je debate okoli GOAT-a. Ultimativna nagrada je v njegovi zbirki. Poslanstvo je končano."

Oglasil se je celo Obama

Oglasil se je nekdanji predsednik ZDA Barack Obama: "Čestitke Argentini in GOAT-u, Lionelu Messiju, za izjemno zmago na SP." Košarkar Le Bron James je zmago Argentine pospremil z zapisom MESSI ter emotikoni "kapo dol", "GOAT" in aplavzi. Nekdanji angleški reprezentant, zdaj komentator na radijskih in televizijskih postajah Ray Hudson je bil še posebej slikovit. "Messi je na nogometnem igrišču, kot da bi na pretep z noži prišel z mitraljezom."

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord