A. B./STA | 27. 11. 2022, 15:35

"Kjer je Lionel Messi, je tudi upanje" (zapis športnega novinarja)

Profimedia

Obsežna argentinska podpora se je zbrala v katarskem mestu Energy City, v mislih pa so imeli le eno osebo, saj je bilo svetovno prvenstvo za ekipo ogroženo.

Argentinci so se po nepričakovanem porazu v prvem krogu svetovnega prvenstva v Katarju s Savdsko Arabijo znašli v težkem položaju. Morebiten nov poraz bi jim zaprl vrata v osmino finala. A po neprepričljivem prvem polčasu so v drugem nadigrali tekmece, z zadetkoma Lionela Messija (66. minuta) in Enza Fernandeza (87.minuta), in se vrnili v boj za napredovanje. 

Profimedia

Messi je rešil dan

Lionel Messi je večino svoje kariere nosil upanje tega nogometno obsedenega naroda, vendar je bila napetost še večja, ko se je Argentina v bučnem vzdušju na prizorišču, ki bo gostilo finale, pomerila z Mehiko. "Argentina se je zavedala, da se bo po sramotnem porazu proti Savdski Arabiji na uvodni tekmi po dveh tekmah dejansko končalo njeno svetovno prvenstvo. Messi je vedel, da bo to pomenilo, da bo največja nagrada, ki se mu je v bleščeči karieri izmaknila, za vedno nedosegljiva," je zapisal Phil McNulty, glavni nogometni pisec na stadionu Lusail v Katarju. 

"Messi je znova nosil breme argentinskih pričakovanj - in znova jih je izpolnil, saj je v trenutku, ko so ga najbolj potrebovali, pokazal svojo čarobnost in spremenil potek izenačene tekme, s tem pa morda tudi potek svetovnega prvenstva svoje ekipe," je z občudovanjem zapisal McNulty. 

V prvem polčasu je bila igra predvsem taktična, z izjemno malo priložnostmi. Mehičani so uspešno omrtvili Argentince, sami pa niso imeli pretiranih napadalnih ambicij. Tako si je vsaka ekipa pripravila le po eno pravo priložnost, prvi strel v okvir vrat so statistiki zabeležili šele v 35. minuti. "Ko se je v drugem polčasu končno začela nogometna tekma, je Messi zablestel z značilnim hitrim tekom, hitrimi podajami in seveda genialnim udarcem, ki je povedel tekmo," zapiše in doda, da so se Argentici šele takrat vidno sprostili, vse po zaslugi Messija. Drugi gol za Argentino je sledil v 87. minuti, zadal ga je Fernandez. 

Hvalospev Velikanu 

"Messi je argentinskemu svetovnemu prvenstvu vdihnil življenje," zapiše novinar in doda, da se njegova ambicija skriva v tem, da osvoji svetovni pokal, ki predstavlja "manjkajoči člen" njegove kariere. "Zaveda se, da bo to njegovo zadnje svetovno prvenstvo, edini elitni oder, na katerem še ni pobral nagrade. Messi je leta 2014 v finalu na Maracani v Riu doživel boleč poraz," dodaja. 

Profimedia

Messi je v svoji karieri osvojil štiri Lige prvakov, sedemkrat Zlato žogo in deset naslovov v La Ligi. Krono Ligue 1 je osvojil pri klubu Paris St-Germain. Lani je z zmago Argentine nad Brazilijo v finalu Copa America končal čakanje na prvi veliki mednarodni naslov. Svetovno prvenstvo je manjkajoči člen in to je Messijeva zadnja priložnost, da ga osvoji. "Za zdaj je argentinski spektakel na svetovnem prvenstvu znova na pravi poti - kajti kjer je Lionel Messi, je tudi upanje," je zaključil McNulty. 

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord