30. 5. 2022, 15:24

Klub Silvia Berlusconija prvič med italijansko elito

Twitter/ Italian Football News

Monza, nogometni klub nekdanjega italijanskega premierja, se je prvič v zgodovini uvrstila med najboljšo italijansko druščino.

V finalu dodatnih kvalifikacij za italijansko prvo ligo je Monza po podaljšku premagala Piso s 4:3, odločilni zadetek za napredovanje je v 101. minuti dosegel Christian Gytkjaer. Prva tekma se je končala z zmago Monze z 2:1.

Monzo so ustanovili leta 1912, klub pa je bankrotiral leta 2016 in moral nogometno pot vnovič začeti iz amaterske lige. Dve leti za tem ga je kupil nekdanji lastnik Milana Silvio Berlusconi, pod njegovim vodstvom pa se je Monza prvič v stoletni zgodovini kluba uvrstila v prvo ligo.

85-letni Berlusconi je leta 2018 kupil Monzo in postavil Adriana Gallianija za izvršnega direktorja – ponovil je isti dvojec, ki je bil uspešen pri AC Milanu, dokler Berlusconi leta 2017 ni prodal Rossonerov.

To je prvič, da je Monza, ki leži blizu Milana, dosegla najvišjo stopnjo v svoji 110-letni zgodovini. Monza je 69. klub v zgodovini, ki bo igral v Serie A – 12. različni klub iz Lombardije.Želi

Želijo si Lige prvakov

"To je veliko veselje. Monza je bila ustanovljena leta 1912 in še nikoli ni bila v prvi ligi. Zdaj smo tam in Monza ima ekipo, ki si jo zasluži in ki se bo prihodnje leto srečala z velikani italijanskega prvenstva. In še nekaj: želimo osvojiti italijansko ligo in igrati v ligi prvakov," je po tekmi, potem ko je šel svojim igralcem čestitat v slačilnico, dejal nekdanji italijanski premier.

Lecce in Cremonese sta si že pred tem zagotovila napredovanje v serie A, iz elitne druščine pa so izpadli Cagliari ter Genoa Roka Vodiška in Venezia Domna Črnigoja.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ