J. B. | 10. 11. 2022, 09:16

Kot otrok je bil čisto prava jokica: Ronalda so zbadali, on se je pretepal in resno razmišljal o koncu kariere

Profimedia/fotomontaža

Danes velja za enega najboljših nogometašev vseh časov, toda nekoč je bilo drugače. V mlajših letih je bil Portugalec avtsajder v okolju, ki ga nikakor ni sprejelo za svojega. Sledila je neverjetna zgodba o bitki s hudimi težavami in uspehu fanta, ki je posegel po zvezdah.

Na prodajne police prihaja nogometna knjiga o rivalstvu med Lionelom Messijem in Cristianom Ronaldom, v kateri so avtorji podrobno opisali tudi rastoče težave mladega Portugalca. Avtorji trdijo, da je bil Ronaldo v najstniških letih sila problematičen fant, ki se po selitvi z rodne Madeire v Lizbono nikakor ni znašel v akademiji tamkajšnjega nogometnega velikana Sportinga.

Vse skupaj je v nekem trenutku prišlo tako daleč, da se je Ronaldo menda želel celo vrniti domov in za vedno končati igranje resnega nogometa.

V Funchalu rojeni Ronaldo se je na celinski del Portugalske preselil leta 1997, ko mu je bilo vsega dvanajst let. Sporting je tedaj zanj plačal slabih 2000 evrov, kar je danes smešno malo, a takrat je bilo za tako mladega fanta dejansko veliko.

Profimedia

To je bil dokaz, da Sporting verjame v Ronalda, toda kljub temu je v Lizboni prišel v okolje, v katerem ni bil dobrodošel. Domači fantje so ga zbadali in se norčevali iz njegovega naglasa. V šoli mu ni šlo, prepiral se je s profesorji in v enega vrgel celo stol!

Vsak večer je zaspal v solzah

Ves čas je kršil pravila, se tudi pretepal in v svoji sobi vsak večer zaspal v solzah. Močno mu je šlo v nos dejstvo, da ni smel uporabljati fitnesa, saj v Sportingu velja prepričanje, da je za mlade nogometaše bolje, če se njihovo telo razvije normalno in brez uporabe uteži. Trenerji so morali v nekem trenutku sobo z utežmi celo zakleniti s kjučavnico, ker je Ronaldo ponoči na skrivaj prihajal tja in krepil svoje mišice.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Sporting World (@sportingcpworld)

Ko je moral zaradi manjših težav s srcem še na lažji kirurški poseg, se je mladi Ronaldo zlomil. Bil je tik pred tem, da dvigne roke nad vsem in se vrne domov. Resno je razmišljal, da se sploh ne bi več ukvarjal z nogometom! Toda ko ga je nato pri šestnajstih Laszlo Boloni priključil članski ekipi, je Ronaldo spet dobil voljo do življenja. Postal je prvi nogometaš v zgodovini Sportinga, ki je v isti sezoni zaigral za ekipe do 16, 17 in 18 let ter hkrati tudi za rezervno moštvo. Vse drugo je zgodovina. 

Neverjetnih 951 tekem in kar 701 zadetek

Danes je Ronaldo eden najboljših nogometašev v zgodovini. V svoji članski karieri je odigral neverjetnih 951 klubskih tekem, na katerih je zabil kar 701 zadetek. Osvojil je nešteto lovorik in bil petkrat izbran za najboljšega na svetu.

Twitter/Free kick

Vse to je uspelo solzavemu fantu z Madeire, ki se je, še preden se je njegova kariera začela zares, spogledoval celo s koncem kariere. Kaj vse bi zamudil svet nogometa, če bi se tedaj res vrnil domov ...

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord