J. B./STA | 29. 11. 2022, 16:01

Na računu milijarde, toda županu malo mar za to: zvezdniško zasedbo Paris Saint-Germaina podi s stadiona Park princev

YouTube/Air Images/Profimedia/posnetek zaslona/fotomontaža

Eden najbogatejših nogometnih klubov na svetu se je znašel v neprijetnem položaju. Na objektu, na katerem domuje že celo večnost, ni več dobrodošel.

Katarec Naser Al-Helajfi, predsednik nogometnega kluba Paris Saint-Germain, je za Talk Sport razkril, da francoski klub ni več dobrodošel na svojem stadionu in bo iskal alternative. Parc des Princes (Park princev) sicer ni v lasti pariškega velikana, a je njegovo domovanje že od leta 1974.

Katarski funkcionar trdi, da je PSG pod pritiskom pariških oblasti glede selitve s stadiona, na katerem igra svoje domače tekme.

Al-Helajfi je poudaril, da klub išče alternative, a teh ni razkril. Po poročanju AFP bi utegnil to biti Stade de France, ki sprejme nekaj več kot 80.000 gledalcev. Na Stade de France svoje domače tekme igra francoska reprezentanca. Park princev ima, za primerjavo, kapaciteto 48.000.

"Nismo več dobrodošli na Parku princev. Pritiskajo na nas, naj odidemo. Igrajo se z nami in počasi imamo tega dovolj, utrujeni smo."

"Obožujem ta stadion, je del naše zgodovine. To spoštujem bolj kot vse drugo. Vedno je bil naš cilj ostati, ampak mislim, da si nas tu ne želijo več," je še dodal prvi mož enega najbogatejših klubov na svetu. Po besedah Katarca je PSG v stadion od leta 2011, ko je katarski investicijski sklad prevzel klub, vložil več kot 80 milijonov evrov, kljub temu da ta ni v njegovi lasti. "Kdo bi ob teh investicijah storil kaj takega?" se je še spraševal Al-Helajfi.

Profimedia

PSG na trgu prodaja določen lastniški del, v zadnjem tednu pa je v mestni hiši neuspešno skušal odkupiti stadion. Tam so zgolj odvrnili, da se 30-letni najem stadiona izteka. "Iz Paris Saint-Germaina so nam dejali, da bodo vložili še dodatnih 500 ali 600 milijonov evrov, vendar le, če bodo edini lastniki," je dejal vodja urbanega razvoja v Parizu Emmanuel Gregoire.

Uporabljala ga je kraljeva družina  

"To ni naša prioriteta, gre za zapuščino mesta, vseh Parižanov," je pristavil in za konec dejal, da pogajanja o prodaji stadiona še potekajo. Park princev so zgradili leta 1897 v bližini teniških igrišč Roland Garrosa. Pred tem je na tem mestu stal gozdnat park, ki ga je uporabljala kraljeva družina, in sicer do začetka francoske revolucije. Do leta 1998 in izgradnje Stade de Francea je bil tudi dom francoske nogometne reprezentance.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol